38 μπλόκα πανελλαδικά στηρίζουν τις πολιτικές επαφές στην Αθήνα

Tweet

Συνέχιση και ενίσχυση του αγώνα αποφάσισαν οι αγρότες διατηρώντας τα κατά τόπους μπλόκα και προχωρώντας σε τοπικές δράσεις, ενώ η προσοχή αυτή την εβδομάδα στρέφεται και στην Αθήνα, καθώς από χθες αντιπροσωπείες αγροτών ξεκίνησαν συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ επιδιώκουν να συναντηθούν και με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Νέο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στον κόμβο Νίκαιας - Στους δρόμους

και οι κτηνοτρόφοι

Οι αγρότες της Θεσσαλίας υπό τον Β. Μπούτα είχαν χθες στη Βουλή συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, από τους οποίους ζήτησαν στήριξη για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, με αιχμή την υπέρμετρη φορολόγησή τους και τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω αφορολόγητου πετρελαίου, μείωσης της τιμής του αγροτικού ρεύματος και των δαπανών για αγροτικά εφόδια κ.ά.

Στήριξη ΣΥΡΙΖΑ

Τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες εξέφρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, Χ. Καφαντάρη και Τζ. Βαμβακά που συναντήθηκαν χθες με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής αγροτικών μπλόκων, αφού συζήτησαν τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας.

Αγρότες από το μπλόκο Κολούρας Ημαθίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα συνάντηση στην Αθήνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη ενώ θα επιδιώξουν συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Τα μπλόκα ανέρχονται συνολικά σε 38 πανελλαδικά με αυτά των Θεσσαλών στη Νίκαια και των "βορείων" στην Κουλούρα να πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις, ενώ υπάρχει αναμονή για τις συναντήσεις στην Αθήνα και πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις.

Η συντονιστική επιτροπή των Θεσσαλών αποφάσισε να προχωρήσει την Πέμπτη το μεσημέρι σε νέο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στον κόμβο της Νίκαιας, μετά τη μαζική συμμετοχή που σημειώθηκε στο μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής.

Παγκρήτιο συλλαλητήριο διοργανώνουν αυτή την εβδομάδα στο Ηράκλειο οι αγροτικές οργανώσεις της Κρήτης, ενώ και οι Πελοποννήσιοι σκληραίνουν τη στάση τους με καταλήψεις δημοσίων υπηρεσιών σε Αργολίδα και Μεσσηνία.

Τοπικές κινητοποιήσεις σε εφορίες - τράπεζες

Στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων που έγινε το Σάββατο στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα αποφασίστηκε, πέραν των επαφών στην Αθήνα με εκπροσώπους των κομμάτων και της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, κάθε μπλόκο να προχωρήσει σε τοπικές κινητοποιήσεις σε εφορίες και τράπεζες και να διοργανωθεί αγωνιστικός εορτασμός της επετείου του Κιλελέρ.

Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων, φοιτητών, νέων και απλών πολιτών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή συλλαλητήριο συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς στον κόμβο της Νίκαιας, μετά από σχετικό κάλεσμα του μπλόκου. Χιλιάδες αγρότες και άλλοι συμμετέχοντες ανέβηκαν στην εθνική οδό και, αφού πέρασαν τις αστυνομικές δυνάμεις, έκλεισαν και τα δύο ρεύματα της εθνικής τουλάχιστον για τρεις ώρες

Στο αγροτικό συλλαλητήριο βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής και οι Θεσσαλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη, υποψήφια Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δ. Γελαλής, Ν. Μιχαλάκης και Α. Μεϊκόπουλος, μαζί με στελέχη και μέλη των τοπικών οργανώσεων Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, συντασσόμενοι μαζί τους απέναντι στην καταστροφική για την πρωτογενή παραγωγή κυβερνητική πολιτική. Μεταξύ άλλων δήλωσαν πως "ο αγροτικός κόσμος βυθίζεται στην απόγνωση αδυνατώντας να ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις χαμηλές τιμές παραγωγού, στην ανεξέλεγκτη δράση των μεγαλεμπόρων και μεσαζόντων, στην έλλειψη ρευστότητας μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ, καθώς και στις απειλές πλειστηριασμών από τις τράπεζες" και αποτελεί τελειωτικό χτύπημα η άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, η επιβολή τέλους επιτηδεύματος και το χαράτσι στα αγροτεμάχια.

Τη στήριξή τους στον αγώνα τον αγροτών εξέφρασαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ), που σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως "με την πεποίθηση ότι η πρωτογενής παραγωγή, με αιχμή του δόρατος την αγροτική οικονομία, αποτελεί βάση επιβίωσης του λαού μας και κεντρικό άξονα της όποιας παραγωγικής προοπτικής, υιοθετούμε το σύνολο των αιτημάτων των αγροτών και καλούμε τους γιατρούς, τα συνδικάτα και όλο τον λαό σε αγωνιστική συμπαράταξη με τους αγρότες της χώρας μας".

Στο πλευρό των αγροτών οι κτηνοτρόφοι

Την απόφασή τους να ενισχύσουν τα αγροτικά μπλοκ ανακοίνωσαν και οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση όχι μόνο τους αγροτοκτηνοτρόφους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) καταγγέλλει τις διαφαινόμενες ρυθμίσεις για το γάλα και τη φέτα προειδοποιώντας ότι για τον κτηνοτροφικό κόσμο αποτελούν "αιτία πολέμου", ενώ σημειώνει ότι ο νέος τρόπος φορολόγησης θα γίνει η ταφόπλακα της αγροτιάς και των κτηνοτρόφων.

Όπως τονίζει η ΠΕΚ σε ανακοίνωσή της, οι κτηνοτρόφοι ενισχύουν τα μπλοκ των αγροτών συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις και προγραμματίζουν κτηνοτροφικές διαμαρτυρίες την Τετάρτη 12.2 στον Ισθμό της Κορίνθου και την Πέμπτη 13.2 το πρωί στο υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σημειώνει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και ο αγώνας είναι μονόδρομος αφού μόνο έτσι θα ανατραπούν τα σχέδια αποδυνάμωσης και καταστροφής του παραγωγικού ιστού της χώρας μας.

avgi.gr

Tags: αγρότεςκόμματακινητοποιήσειςκτηνοτρόφοιγεωργίαΣΥΡΙΖΑ Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα