170.000 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς μέσα σε μια τετραετία

Έγγραφο με αναλυτικά στοιχεία για τις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς στα ειρηνοδικεία της χώρας, από το 2013 έως και το 2016, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργού, οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιών διαμορφώθηκαν ως εξής: το 2013 ανήλθαν σε 29.199, το 2014 σε 41.388, το 2015 σε 45.628 και το 2016 σε 54.422.

Οι πολίτες δείχνουν πλέον πως εύκολα καταλήγουν στην επιλογή της αποποίησης κληρονομιάς, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω, με συνέπεια

να χάνονται ολόκληρες περιουσίες που οι προγονοί τους έδωσαν χρόνιους αγώνες για να αποκτήσουν.
Οι άμεσοι κληρονόμοι έχουν περιθώριο να αποποιηθούν την κληρονομιά του θανόντος μέσα σε διάστημα 4 μηνών, αυτή, δε, είναι η προθεσμία που έχει και οποιοδήποτε άλλο μέλος μπορεί να κληθεί ως κληρονόμος.
Μάλιστα, επειδή πολλοί δε γνωρίζουν πως πρέπει να αποποιηθούν όλοι οι εν δυνάμει κληρονόμοι (παιδιά, εγγόνια, ανίψια κ.λπ.), πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφορία και άλλες υπηρεσίες και φορείς έχουν αρχίσει να ζητούν σχετικές πληροφορίες που αφορούν στους κληρονόμους για οφειλές φορολογουμένων που έχουν πεθάνει.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, σημείωσε πως πράγματι το φαινόμενο αυτό έχει φουντώσει τα τελευταία χρόνια και ο ρυθμός αύξησης είναι πολύ μεγάλος. Μάλιστα, το χαρακτήρισε φαινόμενο της κρίσης και τόνισε: «Η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων είναι δεινή τα τελευταία επτά μνημονιακά χρόνια. Οι περισσότεροι πλέον από αυτούς που πεθαίνουν έχουν χρέη και επειδή πολλές φορές οι οφειλές ξεπερνούν το ενεργητικό της περιουσίας, όπως είναι φυσικό οι κληρονόμοι τους προτιμούν να αποποιηθούν την περιουσία. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποποιηθούν όλοι οι στενοί συγγενείς».

Ακολουθούν τα αναλυτικά στοιχεία ανά Ειρηνοδικείο σε όλη την Επικράτεια το 2016:

αποποίηση κληρονομιάς
Keywords
Τυχαία Θέματα