"12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη" - Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τους Ναζί

Εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί θα λάβουν χώρα σε διάφορες περιοχές της πόλης για τέταρτη χρονιά.

Με τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη», πέντε φορείς, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής,

ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ, αναλαμβάνουν τη διοργάνωση γεμίζοντας γιορτή την πόλη.

Οι εκδηλώσεις, επεκτείνονται σε ολόκληρο τον χρόνο και κορυφώνονται τον Οκτώβριο, με στόχο να αποτυπώσουν τα δεινά που υπέστη η χώρα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο και την Κατοχή, αλλά κυρίως να αναδείξουν τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό/ναζισμό, την προσήλωσή του στην ιδέα της ελευθερίας και την ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος.

Εκθέσεις, εκδηλώσεις λόγου, ιστορικοί περίπατοι, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια αποτελούν διαύλους διάχυσης της επιστημονικής έρευνας στο ευρύ κοινό. Στις εκδηλώσεις συμμετέχει και συνεργάζεται ένα πολύμορφο σύνολο φορέων (υπουργεία, δήμοι, αρχειακοί φορείς, μουσεία, σχολεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα) και ομάδων πολιτών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, θα πραγματοποιηθεί αγώνας Δρόμου απόστασης 14 χλμ με την ονομασία "Δρόμος Μνήμης και Τιμής Μπλοκ 15 - Σκοπευτήριο Καισαριανής". Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Η «Αθήνα ελεύθερη», ένα δυναμικό και φιλόδοξο πρόγραμμα Δημόσιας Ιστορίας, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην επίσημη μνήμη της περιόδου της Κατοχής.

Το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων ΕΔΩ.

απελευθέρωση ΑθήναςκατοχήΝΑΖΙΕΑΜΕΑΜ-ΕΛΑΣεκδηλώσειςΒ Παγκόσμιος Πόλεμος
Keywords
Τυχαία Θέματα