Θα φάμε έντομα;

Ίσως μοιάζει με φρικιαστικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως δε θεωρείται πια τόσο απίθανο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών δεν είναι μακριά η στιγμή που και ο δυτικός κόσμος θα στραφεί στα έντομα για να εξασφαλίσει την απαραίτητη πρωτεΐνη στη διατροφή του. Αυτό υποστηρίζει στον Observer ο δημοσιογράφος και κριτικός γεύσης, Τζέι Ρέινερ, του οποίου το νέο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει το Μάιο και μιλά ακριβώς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια τροφική αλυσίδα.

Μπορεί για τους περισσότερους Ευρωπαίους και

Αμερικανούς η ιδέα του να τρώει κανείς ακρίδες και σκαθάρια να είναι αποκρουστική, όμως να πώς έχουν τα πράγματα: Το κρέας γίνεται όλο και πιο ακριβό, ιδιαίτερα δε το βόειο, όπως απέδειξε και το πρόσφατο σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας. Στο μέλλον τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν. Οι καλλιέργειες σιτηρών και δημητριακών (βασικά συστατικά των ζωοτροφών) θα μειωθούν, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα συρρικνωθούν, το νερό θα λείπει. Μέχρι τα μέσα του αιώνα ο μισός πλανήτης θα αντιμετωπίζει θέμα λειψυδρίας και το να σπαταλά το λιγοστό νερό του ποτίζοντας αγελάδες και πρόβατα μοιάζει απίθανο. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης κρέατος έως και 50%.

Όμως η ανάγκη μας για ζωική πρωτεΐνη θα παραμείνει. Κάπου εδώ μπαίνουν στην εξίσωση τα έντομα. Έρευνες της Ε.Ε. αυτή τη στιγμή μελετούν πώς αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να μπει στη τροφική μας αλυσίδα -κυρίως ως υποκατάστατο συστατικό του κρέατος σε επεξεργασμένα προϊόντα όπως τα λουκάνικα, τα μπιφτέκια ή τα λαζάνια. Κι αυτό γιατί το παν είναι το μάρκετινγκ. Προφανώς δεν υπάρχει ελπίδα να πείσεις έναν Ευρωπαίο να φάει μια ολόκληρη ακρίδα. Αυτά τα μπιφτέκια ή τα λουκάνικα δε θα διαφημίζουν ότι περιέχουν κατσαρίδες, αλλά τα δώρα της φύσης. Με μια ωραία συσκευασία, την επιμελή παράλειψη ανατριχιαστικών λεπτομερειών και φυσικά με μια καλή τιμή, σιγά σιγά τα καρότσια των σούπερ μάρκετ θα αρχίσουν να τα υποδέχονται κι αυτά…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θα φάμε έντομα;,