Τέλος στα τρανς λιπαρά

Φαίνεται πως οι αγώνες κάποιων οργανώσεων που εδώ και δεκαετίες μιλούσαν για τους κινδύνους των τρανς λιπαρών στη διατροφή μας, τώρα δικαιώνονται.

Τα τρανς λιπαρά είναι η κοινή ονομασία για τα ακόρεστα λίπη, τα λιπαρά οξέα trans, που περιέχονται κυρίως σε έτοιμα γλυκά, παγωτά και κέικ, έτοιμα γεύματα και τηγανητά προϊόντα κυρίως από φαστ φουντ όπου τα μαγειρικά λάδια χρησιμοποιούνται πολλές φορές. Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές λοιπόν τώρα μεθοδεύουν την

πλήρη απαγόρευση της χρήσης τους, αναγνωρίζοντας επισήμως πως αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής (ΑΙΜ) αποφάνθηκε πως αυξάνουν το ποσοστό κακής χοληστερίνης και τους κινδύνους εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, ενώ επισήμανε πως δεν προσφέρουν κανένα όφελος στην υγεία των ατόμων και δεν υπάρχει κανένα όριο κάτω από το οποίο η κατανάλωσή τους να μην είναι επιβλαβής. Οι πρώτες εκστρατείες εναντίον των τεχνητών λιπαρών τρανς είχαν ξεκινήσει από καταναλωτικές οργανώσεις πριν από μια δεκαετία περίπου και είχαν καταφέρει να πείσουν τις βιομηχανίες να μειώσουν εθελοντικά τα ποσοστά αυτών των λιπαρών στα προϊόντα τους.

Τωρα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τη βιομηχανία, οι οποίες θα κρατήσουν 60 ημέρες, προκειμένου να καθοριστούν οι χρόνοι που ο κάθε τομέας θα μπορέσει να συμμορφωθεί με την απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα