Πανακότα με άρωμα μπακλαβά

Ένα από τα πολλά πρόσωπα της πανακότας έχει γεύση Ανατολής. Για τα υπόλοιπα ανατρέξτε στο νέο τεύχος των Γλυκών ιστοριών που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Διαδικασία Πανακότα: Ψήνουμε τα φιστίκια στο φούρνο, στους 160° C για 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τρίβουμε στο μούλτι σε ψιλά κομμάτια. Στη συνέχεια τρίβουμε τα καρύδια και τα ενώνουμε με τα φιστίκια. Βάζουμε τη ζελατίνη να μουλιάσει σε ένα μπολ με κρύο νερό.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα, το γάλα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο

και το ξύσμα. Ανακατεύουμε ελαφρώς και βάζουμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το μείγμα,το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις ζελατίνες, ελαφρώς στυμμένες. Ανακατεύουμε για να λιώσουν εντελώς.

Αφήνουμε την πανακότα να κρυώσει και να αρχίσει να δένει, ανακατεύοντας συχνά, για να μην πιάσει πέτσα. Ακόμη καλύτερα είναι να την αδειάσουμε σε ένα μπολ και να το τοποθετήσουμε πάνω σε παγάκια, ώστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Μόλις η κρέμα κρυώσει, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε απαλά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ή δύο παραλληλόγραμμα ταψιά ή τσέρκια. Θέλουμε το πάχος της πανακότας να είναι περίπου 3 - 4 εκ. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 - 4 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί η πανακότα.

Συναρμολόγηση: Λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην καεί, και με ένα πινέλο βουτυρώνουμε τα φύλλα ένα-ένα. Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο, τα αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να παγώσουν και τα κόβουμε σε κομμάτια διαστάσεων 4x5 εκ. (το κάθε κομμάτι θα αποτελείται από πολλά φύλλα).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° - 170° C για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Ξεφορμάρουμε την πανακότα, την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια ίδιων διαστάσεων με τα φύλλα και φτιάχνουμε σάντουιτς. Προαιρετικά, όταν πρόκειται να σερβίρουμε, περιχύνουμε το κάθε κομμάτι με μέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα