Μαρία Στέλλου

Στο πάγκο της βρίσκουμε κάθε καρυδιάς καρύδι.

Η Μαρία μεγάλωσε σε οικογένεια αγροτών και η απόφασή της να αναλάβει την καλλιέργεια των 23 οικογενειακών στρεμμάτων ζυμωνόταν μέσα της από μικρή, καθώς βοηθούσε στα χωράφια των δικών της. Στη βιολογική καλλιέργεια μπήκε το 2000, αν και από πολύ νωρίς είχαν στραφεί οικογενειακώς στην οικολογική αντιμετώπιση ασθενειών και εχθρών. Με το χρόνο συνειδητοποίησε πως η βιοκαλλιέργεια στις χιονισμένες βουνοπλαγιές είναι για «σκληρά καρύδια», όμως δεν το έβαλε κάτω.

Εξάλλου, «ουδέν κακόν αμιγές καλού»: το ψύχος αποτρέπει την ανάπτυξη ασθενειών

στα φυτά. Τα χωράφια της βρίσκονται σε υψόμετρα από 450 έως 800 μ. Εκεί είναι το κτήμα με τις 40 καστανιές που παράγουν την ποικιλία «μαρόνια». Ο πατέρας της είπε: «Σ’ το δίνω γιατί ξέρω πως δεν θα το πουλήσεις ποτέ». Μου επισημαίνει πως «η καλλιέργεια καστανιάς είναι πολύ πιο εύκολη από την καρυδιά και με λιγότερους εχθρούς», ωστόσο 13 από τα στρέμματά της είναι φυτεμένα με καρυδιές. Τα καρύδια μαζεύονται και μένουν σε ειδικές αποθήκες για να στεγνώσουν με τον αέρα, όπου χάνουν περίπου το 40% του βάρους τους.

«Σε άλλους αρέσουν τα φρέσκα, βαριά καρύδια, τα οποία πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, ενώ σε άλλους τα στεγνά». Αυτά που καλλιεργεί προέρχονται από επτά διαφορετικές ποικιλίες και πωλούνται ανάμεικτα. Γλυκά, δίχως στυφίλα στην επίγευση, και διαλεγμένα με το χέρι, ένα -ένα - σπάνια βρίσκεις κούφιο ή σκουληκιασμένο.

Τη Μαρία θα τη συναντήσουμε στις λαϊκές αγορές από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων, με κάστανα και καρύδια τη Δευτέρα στην Κηφισιά, την Τρίτη στο Παλαιό Ψυχικό, την Τετάρτη στην Ηλιούπολη, την Πέμπτη στο Παλαιό Φάληρο, την Παρασκευή στον Χολαργό, το Σάββατο στη Βούλα.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαρία Στέλλου,maria stellou