Κήρυγμα λιτότητας από τον Πάπα

Την ώρα που 925 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη πεινάνε, οι υπόλοιποι στέλνουμε κάθε χρόνο παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων -περίπου το 30-50% της παγκόσμιας παραγωγής- στον κάδο των αχρήστων. Το νούμερο, στο οποίο είχε καταλήξει έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου Μηχανολόγων-Μηχανικών (iMechE) πριν από μερικούς μήνες, μοιάζει απίστευτο, όμως είναι αληθινό, και φαίνεται ότι ταρακούνησε και τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο Ποντίφικας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου,

αφιέρωσε την τελευταία του ομιλία στο κρίσιμο αυτό θέμα. Αφού μίλησε με σκληρά λόγια για αυτόν τον «πολιτισμό της σπατάλης», όπως τον αποκάλεσε, ισχυρίστηκε πως το να πετά κανείς φαγητό ειδικά σε μια τέτοια χρονική συγκυρία είναι σαν να κλέβει από τους φτωχούς. «Οι παππούδες μας είχαν σκοπό της ζωής τους να μην πηγαίνει χαμένο τίποτα από το φαγητό τους. Ο καταναλωτισμός μας οδήγησε στο να συνηθίσουμε αυτή την καθημερινή σπατάλη και μας έκανε ανίκανους να δούμε την πραγματική του αξία. Το να σπαταλάμε καλό φαγητό που δεν έχει χαλάσει είναι σαν να κλέβουμε από το τραπέζι όλων εκείνων που είναι φτωχοί και δεν έχουν να φάνε», είπε ο Πάπας.

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, το Μάρτιο, ο νέος Ποντίφικας κατέστησε σαφές πως στόχος του είναι τα 1,2 δισεκατομμύρια Καθολικοί που απαρτίζουν την Καθολική Εκκλησία να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να υπερασπιστούν τους φτωχούς, προωθώντας μια δική τους λιτότητα. Επίσης σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις έχει διατυπώσει το αίτημα για μια παγκόσμια οικονομική μεταρρύθμιση, προς όφελος των φτωχών.

Ο Αργεντινός πάπας προειδοποίησε πως η υπερβολική σημασία που δίνει ο πολιτισμός μας στα χρήματα και τα υλικά αγαθά έχει οδηγήσει στο να θεωρούμε τραγωδίες τις οικονομικές, επιχειρηματικές, τραπεζικές κρίσεις και να προσπερνάμε τον ανθρώπινο πόνο ως κάτι αναμενόμενο ή φυσιολογικό. «Με αυτό τον τρόπο φτάνουμε να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους σα να είναι σκουπίδια», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα