Η παρακμή των μίνι μπαρ

Οι πελάτες των ξενοδοχείων αγανακτισμένοι με τις υψηλές τιμές των προϊόντων στο μίνι μπαρ έχουν απαξιώσει την υπηρεσία και προτιμούν τα κοντινά καταστήματα που προσφέρουν πολύ χαμηλότερες τιμές.

Είναι το μίνι μπαρ τόσο χρήσιμο σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, όσο φαίνεται να ήταν πριν 3 δεκαετίες; Το Trip Advisor, το ηλεκτρονικό ευαγγέλιο των ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο, κυκλοφόρησε πρόσφατα μια έρευνα που κατατάσσει το μίνι μπαρ ως τη λιγότερο

δημοφιλή υπηρεσία ενός ξενοδοχείου. Αν η ίδια έρευνα πραγματοποιούνταν το 1974, τη χρονιά που το Hilton Honk Kong τοποθέτησε 840 μίνι μπαρ σε όλα τα δωμάτιά του, γεμάτα με μικρολιχουδιές και αλκοόλ, σίγουρα τα αποτελέσματα θα το είχαν αποθεώσει. Τότε, η κίνηση αυτή οδήγησε σε μια αύξηση 500% στις πωλήσεις ποτών και αλκοόλ που αφορούσαν την υπηρεσία δωματίου και μια ώθηση 5% στα συνολικά καθαρά έσοδα της εταιρείας για το συγκεκριμένο έτος. Σε ένα παράλληλο σύμπαν και μερικά χρόνια αργότερα, η εταιρεία PKF Hospitality Research διαπίστωσε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες τα έσοδα από τα μίνι μπαρ, τα οποία αντιπροσωπεύουν πλέον μόλις το 1% των συνολικών εσόδων του ξενοδοχείου, έπεσαν κατά 28% από το 2007 έως το 2012.

Είναι δεδομένο πως σήμερα οι ανάγκες και το προφίλ των ταξιδιωτών έχουν αλλάξει ριζικά. Η εγγύτητα του ξενοδοχείου σε καταστήματα τροφίμων που λειτουργούν 24 ώρες, και διαθέτουν πολλαπλάσια γκάμα προϊόντων με το 1/4 της τιμής αυτών που έχουν τα σνακ του μίνι μπαρ, αποκαθηλώνει τη χρηστικότητά του. Πόσοι είναι άραγε αυτοί οι πελάτες που προτιμούν την ευκολία όταν κοστίζει τόσο ακριβά; Είναι όντως προκλητικό να χρεώνονται οι ξηροί καρποί προς 6 ευρώ το σακουλάκι, πόσο μάλλον όταν από τις παρεχόμενες υπηρεσίες της επιχείρησης απουσιάζουν οι πιο σημαντικές, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, όπως το ασύρματο δίκτυο στο δωμάτιο και στους κοινόχρηστους χώρους, που όταν δεν είναι ανύπαρκτο είναι επίσης υπερτιμολογημένο.

Η εξωστρέφεια των πελατών, business και μη, και η τάση για εξερεύνηση και νέες γνωριμίες (η κοινωνικότητα για την οποία κατηγορούν τους «millennials») έχει βγάλει τους επισκέπτες έξω από τα δωμάτια αλλά και έξω από τα ξενοδοχεία. Η δημοφιλία του street food και των έτοιμων γευμάτων που μπορεί να απολαύσει κάποιος κάνοντας μια βόλτα στο οικοδομικό τετράγωνο έχει μειώσει την κατανάλωση και στα εστιατόρια των ξενοδοχείων, τα οποία συνεχίζουν να προσφέρουν 3 γεύματα τη μέρα με λιγότερους πελάτες, σε σχέση με το παρελθόν.

Οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων υποστηρίζουν πως το κόστος της συνεχούς τροφοδοσίας των μίνι μπαρ είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό κέρδος. Αρκετά από τα πολυτελή resort ενσωματώνουν στην τιμή των λοιπών υπηρεσιών και την ελεύθερη χρήση του μίνι μπαρ, έτσι ώστε να γλιτώνουν, όπως λένε από έναν ακόμη βραχνά. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι επιχειρήσεις απορροφούν το κόστος των προϊόντων του μίνι μπαρ, όταν διαφωνούν με τους πελάτες για τι έχουν και τι δεν έχουν καταναλώσει. Συνήθως οι δεύτεροι ισχυρίζονται πως έχουν λιγότερη κατανάλωση και οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων για να μην χαλάσουν το προφίλ τους και τους κακοκαρδίζουν, δεν τους χρεώνουν. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN, τα Hilton ξεκίνησαν ήδη υπαναχωρήσεις, αφαιρώντας το αλκοόλ από τα μίνι μπαρ, αφήνοντας άδεια τα ψυγεία των δωματίων έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να τα γεμίσουν οι ίδιοι. Δεν υπάρχει άλλωστε λόγος να προτιμήσει κάποιος να πιει το ουίσκι από το μπουκαλάκι μινιατούρα κλεισμένος στο δωμάτιο, όταν μπορεί να το απολαύσει σε κάποιο από τα γνωστά μπαρ της πόλης στην ίδια αν όχι σε χαμηλότερη τιμή!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η παρακμή των μίνι μπαρ,