Η νηστήσιμη μαγειρική του Αγίου Όρους

Στα περίπτερα με την Καθημερινή αυτής της Κυριακής 16/3.

Πολυσυλλεκτική, και όμως λιτή και με ξεκάθαρη μεσογειακή ταυτότητα, η αγιορείτικη κουζίνα βασίζεται στο λάδι, στα χόρτα, στα όσπρια, στα θαλασσινά, στα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Προϊόν μακραίωνης παράδοσης, εγκολπώνει επιρροές που ανανεώνουν, χωρίς να αλλοιώνουν, το χαρακτήρα της, προϊόν κοινού βίου, αποσκοπεί να ευχαριστήσει άπαντες.

Ο πατέρας Ακάκιος μόλις μάζεψε τα δίχτυα που είχε αποβραδίς ρίξει στα νερά μπροστά από το Μυλοπόταμο (Ιερό Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου).

Ο πατέρας Νικήτας έφτιαξε στο

κελί του (Παναγιά η Πορταΐτισσα) χταποδοκεφτέδες, ρεβίθια σε ζωμό δεντρολίβανου, μανιτάρια γεμιστά με γαρίδες και ταραμοσαλάτα με πατάτα και άνηθο (χωρίς κρεμμύδι).

Η χιλιόχρονη τράπεζα της Μεγίστης Λαύρας, του αρχαιότερου μοναστηριού της αθωνικής πολιτείας.

Αριστερά: η μονή Καρακάλλου. Δεξιά: ο μοναχός Επιφάνιος μαγειρεύει παστό βακαλάο με κρεμμυδόζουμο και πατάτες για του Ευαγγελισμού.

Οι Αγιορείτες πατέρες μάς διδάσκουν πως, αν υπάρχει μεράκι, με το τίποτα γίνονται θαύματα. Τα περισσότερα φαγητά δεν έχουν παρά μία χούφτα υλικά, δεν κοστίζουν παρά ελάχιστα ευρώ.

*Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι και μπαχαρικά αλλά και χταπόδι κρασάτο και ξιδάτο

Για το γιορτινό τραπέζι ταξιδεύουμε στη Μασσαλία.

Με αφορμή μερικά από τα χαρακτηριστικότερα τοπικά πιάτα, δημιουργούμε ένα ανάλαφρο μενού που έχει μπελά στην παρασκευή του, είναι όμως υψηλής γευστικής αξίας.

Μαγειρεύετε κέφαλο;

Νοστιμότατο ψάρι, με σάρκα συνεκτική και τρυφερή, ιδανικό για κατσαρόλα. Είναι όμως παρεξηγημένο και ως εκ τούτου δύσκολα το βρίσκουμε στην αγορά.

Εποχικά λαχανικά και μυρωδικά αναμειγνύονται με ξηρούς καρπούς, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα και ταιριαστά ντρέσινγκ, συνθέτοντας ξεχωριστές σαλάτες για σπέσιαλ περιστάσεις.

*Ιδιαίτερη σαλάτα με μήλο, κοτόπουλο, σταφίδες και μαϊντανό

Ακόμη, στα γρήγορα αλλά πεντανόστιμα πιάτα.

*Ψαρονέφρι με γλυκό κρασί και τηγανίτες πατάτας

Η Νένα Ισμυρνόγλου ετοίμασε για τη Σαρακοστή νηστήσιμα, αλλά καθόλου παραδοσιακά γλυκά.

*Σοκολάτα στο ποτήρι με τζίντζερ και πραλίνα και χαλβάς ξινούτσικος με μανταρίνι

Keywords
Αναζητήσεις
αγιορειτικες συνταγες νηστισιμες, νηστιμο κεικ αγιου ορους
Τυχαία Θέματα