Η κουζίνα της Χαλκιδικής, όπως αξίζει να την γνωρίσουμε

Το 2o Mount Athos Gourmet στοχεύει να αναδείξει τη γαστρονομία του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής, η ιστορία της οποίας ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα.

Συνήθως, όσοι σκέφτονται τη Χαλκιδική για διακοπές, λόγω του Αγίου Όρους, ξεχνούν το τρίτο της πόδι. Κι όμως, στην ανατολική πλευρά του νομού, πριν την αθωνική επικράτεια, υπάρχουν χωριά και οικισμοί που αδιαμφισβήτητα αξίζουν την προσοχή μας. Μάλιστα, ο πιο ισχυρός συνδετικός τους κρίκος, είναι

η ενδιαφέρουσα γαστρονομία τους που βασίζεται αποκλειστικά σε ντόπια παραδοσιακά προϊόντα. Μέλι από την αναγεννημένη αρχιτεκτονικά Αρναία και τις πλαγιές του Άθωνα, βότανα και μυρωδικά από το Αριστοτελικό βουνό, μανιτάρια από το Χολομώντα, λουβίδια (φασόλια περασμένα στο σύρμα και ξεραμένα στον ήλιο) από το Νεοχώρι, μύδια από την Ολυμπιάδα και το ευλογημένο κρασί από τους αμπελώνες του Αγίου Όρους συνθέτουν την τοπική γαστρονομική ταυτότητα, η ιστορία της οποίας ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα.

Αυτή ακριβώς, την άγνωστη για το ευρύ κοινό ταυτότητα, φιλοδοξεί να αναδείξει το «Mount Athos Gourmet», που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διεξάγεται αυτές τις μέρες στην ευρύτερη προ του Άθω περιοχή. Οι επισκέπτες από τις 15 Μαΐου ως τις 15 Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ποικίλων ειδών δραστηριότητες για να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και να δοκιμάσουν ποικίλων ειδών γεύσεις. Για αυτό, άλλωστε, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις εβδομάδες με διαφορετικές θεματικές, από την εξερεύνηση του Αριστοτελικού Βουνού ώς τις συνταγές των αλησμόνητων πατρίδων. «Στόχος μας είναι ο επισκέπτης μέσω μιας σειράς πολιτισμικών δράσεων όχι μόνο να γνωρίσει τη γαστρονομία της περιοχής, αλλά και να αντιληφθεί την ανεκτίμητη πολιτιστική της κληρονομιά», μου εξηγεί η υπεύθυνη επικοινωνίας της διοργάνωσης, κυρία Μαρία Πάπας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πλούσιου προγράμματος ήταν το περασμένο Σάββατο: το πρωί επισκεφτήκαμε το μετόχι Χρωμίτσας της μονής του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιο Όρος και ξεναγηθήκαμε στον αμπελώνα της εταιρείας «Τσάνταλη», ύστερα ακολούθησε οινογευσία αγιορείτικων κρασιών στο ξενοδοχείο «Skites» και το βράδυ δοκιμάσαμε στο «Eagles Palace» το μενού με τίτλο «Βοτανολογώντας το βουνό του Αριστοτέλη», το οποίο προετοίμασε ο σεφ Ηλίας Γκότσης. Γενικώς, όλη η φιλοσοφία της διοργάνωσης είναι να πραγματοποιήσει τη σύνδεση μεταξύ σύγχρονης αγροτικής παραγωγής και παράδοσης, ώστε να δείξει μια συνεχόμενη πορεία μέσα στο χρόνο. «Είναι προφανές ότι η κουζίνα ενός τόπου είναι τα προϊόντα της, ωστόσο η συγκεκριμένη σύνδεση δεν είναι πάντα ορατή στον επισκέπτη. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το Mount Athos Gourmet, προσπαθεί δηλαδή να σκιαγραφήσει την πλούσια γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής», σημείωσε η σεφ Ντίνα Νικολάου, η οποία υπογράφει γαστρονομικά τη διοργάνωση.

Mount Athos Gourmet 2013, 15 Μαΐου -15 Ιουνίου, τηλ: 23770 31139, www.mountathosarea.org

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαλκιδικής,chalkidikis