Η Αυστραλία του κρασιού και των γεύσεων

Στην τέταρτη θέση της διεθνούς παραγωγής οίνου πλέον, η «χώρα των καγκουρώ» συγκαταλέγεται στη λίστα με τους κορυφαίους οινογαστρονομικούς προορισμούς του πλανήτη.

Αχανής και γοητευτική... Μεγαλύτερη σε έκταση από τη Γηραιά Ήπειρο, η Αυστραλία διαθέτει σπάνια φυσική ομορφιά: σαβάνες, δάση από ευκαλύπτους και φτέρες, απέραντες ερήμους, τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο (top προορισμό για καταδύσεις), ακόμα και την πιο λευκή παραλία στον πλανήτη - στο νησί Whitsunday, κοντά στην ακτή του Queensland. Και ακόμα, απίστευτης ποικιλίας χλωρίδα και πανίδα. Αιώνες τώρα,

αυτός ο ευλογημένος τόπος μοσχαναθρέφει αυτόχθονες και αποίκους. Όλα αυτά όμως είναι, λιγότερο ή περισσότερο, γνωστά. Τα τελευταία χρόνια, ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο έχει προστεθεί στο «προφίλ» της: η Αυστραλία είναι αναμφισβήτητα η... σημαιοφόρος των οινοπαραγωγών χωρών του Νέου Κόσμου!

Ο τρύγος στους απέραντους αμπελώνες της Barossa Valley δεν θα μπορούσε παρά να γίνεται με μηχανικά μέσα.

Αν και μόλις πριν από λίγες δεκαετίες η οινική παραγωγή αλλά και η ποιότητα των κρασιών της εθεωρούντο αμελητέες, από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 η εικόνα άρχισε να αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Ξεπερνώντας το εμπόδιο της γεωγραφικής της απομόνωσης, η Αυστραλία μπήκε δυναμικά και με αξιώσεις στην αγορά του κρασιού, κάνοντας τις χώρες του Παλαιού Κόσμου, με τη μακραίωνη παράδοση και το μερίδιο του λέοντος στην πίτα των πωλήσεων, να τρίβουν τα μάτια τους με τις ποιοτικές και εμπορικές επιδόσεις της.

Οι Αυστραλοί οινοπαραγωγοί, μετά τη σοβαρή κρίση... ταυτότητας που πέρασαν τη δεκαετία του ’70, βρήκαν το δρόμο τους. Δημιούργησαν υπέροχα, βουτυράτα Chardonnay, μπαχαρένια Shiraz (έτσι ονομάζουν το γαλλικό Syrah, που αποτελεί την κορυφαία κόκκινη ποικιλία τους), εξαιρετικά αφρώδη. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, το κοινό δείχνει να τα εκτιμά ολοένα και περισσότερο - όσο κι αν μερικοί «δύσκολοι» τα βρίσκουν λιγότερο σοφιστικέ. Σήμερα, η «χώρα των καγκουρό» κατατάσσεται τέταρτη παγκοσμίως σε εξαγωγές κρασιού, που αγγίζουν τα 760 εκατομμύρια λίτρα ετησίως!

Shiraz: το κόκκινο χρυσάφι της Αυστραλίας.

Διαθέτει περίπου εξήντα οινοπαραγωγούς ζώνες. Καθεμιά έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που αποτυπώνονται στα κρασιά που παράγονται εκεί. Το μεγαλύτερο μέρος της οινοπαραγωγής συγκεντρώνεται στο Νότο (50% του συνόλου) και στην περιφέρεια της Βικτόρια (Yarra Valley, αφού στο Βορρά το κλίμα είναι τροπικό - υποτροπικό, ενώ στις απέραντες εκτάσεις της κεντρικής Αυστραλίας δεν υπάρχει νερό). Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης το Hunter Valley, στο New South Wales, και το δυτικό τμήμα της χώρας, με την κοιλάδα Margaret River να έχει αναλάβει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στα περίπου 2.000 οινοποιεία της οινοποιούνται σχεδόν όλες οι «συνήθεις» ποικιλίες. Αν καλλιεργούνται και ελληνικές; Η απάντηση είναι: δυστυχώς, όχι. Κάποιοι Έλληνες μετανάστες ίσως έφεραν μαζί τους βέργες ποικιλιών από την πατρίδα, αλλά αυτό έγινε ανεπίσημα και, κυρίως, παράνομα, αφού η χώρα έχει αυστηρή καραντίνα και η παράνομη εισαγωγή φυτικού ή ζωικού υλικού επισύρει μέχρι και ποινή φυλάκισης.

Απολαμβάνοντας φαγητό και θέα στο εστιατόριο «Quay» του διάσημου σεφ Peter Gilmore.

Όσο για το «πορτρέτο» των αυστραλιανών κρασιών; Έχουν υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς και έντονα αρώματα φρούτων. Είναι ευκολόπιοτα, για άμεση κατανάλωση, με μαλακές τανίνες. Και, φυσικά, τα βασικά όπλα τους απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό παραμένουν δύο: οι καλές τιμές και η ποιότητά τους.

Οι γεύσεις της Μod oz

Mod oz (από τις λέξεις modern και aussie - έτσι λέγονται οι Αυστραλοί στην αργκό) ονομάζεται η μοντέρνα αυστραλιανή κουζίνα, που τα τελευταία χρόνια έχει βάλει τη χώρα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Από τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, άλλωστε, ξεκίνησε η fusion κουζίνα, «παντρεύοντας» διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες. Από το αγγλικό fish and chips, τις κρεατόπιτες με νεφρά μοσχαριού και την πάβλοβα, οι Αυστραλοί αφέθηκαν σταδιακά χαλαροί στις επιρροές των άλλων εθνοτήτων και άρχισαν να επιδίδονται σε ενδιαφέροντες multi-culti γευστικούς πειραματισμούς. Απολαμβάνουν «πειραγμένη» χωριάτικη σαλάτα με σόγια σος και τζίντζερ, σερβίρουν τηγανητή ζαργάνα με τζατζίκι και ραβιόλι ή ραγού κροκόδειλου με πέστο ρίγανης!

Ο Tetsuya Wakuda στο εστιατόριο του, ένα από τα 50 καλύτερα του κόσμου...

...προτείνει κονφί πέστροφας του ωκεανού με φινόκιο.

Οι «αστεράτοι» ντόπιοι σεφ διακρίνονται παγκοσμίως για τις τεχνικές τους: ο Neil Perry του θρυλικού εστιατορίου Rockpool, ο Tetsuya Wakuda του Tetsuya’s (συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα 50 καλύτερα του κόσμου), ο Peter Gilmore του Quay και ο Martin Benn (φετινός chef of the year) έγιναν διάσημοι με γεύσεις της Ανατολής αναμεμειγμένες περίτεχνα με ιταλικά, ελληνικά και άλλα στοιχεία. Ανάμεσά τους, ο ταχέως ανερχόμενος, ελληνικής καταγωγής, Τζορτζ Κολομπάρης.

Ποια κρασιά να δοκιμάσουμε

Στην ελληνική αγορά -σε κάβες και ενημερωμένα σούπερ μάρκετ- κυκλοφορούν πολλά αυστραλέζικα κρασιά σε μεγάλο εύρος τιμών. Προτείνουμε ετικέτες από τα εξής οινοποιεία: Penfolds, Yalumba, Henschke, Lindemans, Tyrell, Peter Lehman, Jim Barry, Rosemount, Wynns, Torbreck Zema estate, Barossa Valley estate, Yebby Lake, Shaw & Smith.

Κεντρική φωτογραφία: Στους αμπελώνες της Yarra Valley.

Keywords
Τυχαία Θέματα