Tο «µάννα» εκ Χανίων

Επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας που φτιάχνει τα πιο δημοφιλή παξιμάδια και κουλούρια της αγοράς.

«Eίµαι ευχαριστηµένος», λέει ξεκινώντας την κουβέντα ο Νίκος Τσατσαρωνάκης, ο άνθρωπος πίσω από τα πιο δημοφιλή επώνυμα ελληνικά παξιμάδια. Σήμερα, στην εταιρεία εργάζονται οι δύο κόρες και οι γαμπροί του, ενώ μετά τις σπουδές της, θα ξεκινήσει και η μικρότερη κόρη του. Δικαίως ο Νίκος Τσατσαρωνάκης είναι περήφανος για την οικογενειακή συνέχεια της μάρκας, που πάει πίσω στο 1952, όταν πρωτολειτούργησε

ο φούρνος της οικογένειας. «Ο πατέρας µου ήταν άνθρωπος της εκκλησίας, έτσι βγήκε το όνοµα ‘‘Μάννα’’».

Η συζήτηση πάει στο πιο ευπώλητο προϊόν τους, το κρίθινο παξιμάδι. Ο ίδιος αναφέρει πως η σύζυγός του Μαρίκα, η οποία απεβίωσε πρόσφατα, έγινε «αιτία» για τη γέννησή του: «Το ξεκίνησα το ’70 περίπου, για τη Μαρίκα, που είχε ένα πρόβληµα υγείας. Γυρίσαµε ένα σωρό γιατρούς. Και βρέθηκε ένας νέος γιατρός, και µας είπε ότι πρέπει να τρώει κρίθινο ψωµί και παξιµάδια. Αυτό δεν νοµίζω ότι το έχω ξαναπεί. Το κριθάρι, τότε, το θεωρούσαν τροφή για τα ζώα. Το ότι ζύµωνα κριθάρι και έβγαζα ένα σκούρο καφέ παξιµάδι θεωρήθηκε τρέλα, αλλά η γυναίκα µου έγινε καλά. Στην αρχή δεν ξέραµε πώς να το φτιάξουµε· δοκιµάζαµε, αλλά δεν φούσκωνε. Χίλιες προσπάθειες κάναµε για να το πετύχουµε, αλλά τελικά έγινε το σήµα κατατεθέν µας.»

Για την υψηλότατη ποιότητα των προϊόντων είναι απόλυτος: «Ποτέ δεν έκανα έκπτωση στην ποιότητα. Πάντα είχα στόχο να βγάζουµε κανονικό ποσοστό κέρδους, όχι να υπερτιµολογούµε. Αντί να αγοράζω ‘‘ράφια’’ και διαφηµίσεις ή να δίνω φακελάκια, προτιμώ να δίνω εκεί που πιστεύω ότι χρειάζονται ή να επενδύω στην επιχείρηση». Κάνοντας τα λόγια πράξη, ο Νίκος Τσατσαρωνάκης έχτισε προσφάτως ένα Πνευµατικό Κέντρο στο Καστέλι, µια κυψέλη ζωής, µάθησης και διασκέδασης για τους νέους της περιοχής, που εγκαινίασε ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολοµαίος.

Στη συνέχεια της ξενάγησής μας, μιλάμε με τον εµπορικό διευθυντή της εταιρείας, Κώστα Σπηλιώτη. Ρωτάει πώς µας φαίνεται αυτό το προϊόν και εκείνη η συσκευασία. Απαντάµε ότι δεν είµαστε ειδικοί. «Γι’ αυτό ακριβώς σας ρωτώ. Συµβουλευόµαστε τους ειδικούς, αλλά δεν τους ακολουθούµε τυφλά. Λεγόµαστε ακόµα ‘‘Το Μάννα’’, το λογότυπό µας είναι το ίδιο τόσα χρόνια τώρα. Εξελισσόµαστε, ψάχνουµε το πιο σύγχρονο, αλλά δεν καταργούµε το ‘‘πρόσωπό’’ µας. Είµαστε ο Τσατσαρωνάκης, το Μάννα, η Κρήτη».

«Το Μάννα», Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ, Καστέλι Κισσάµου, τηλ. 28220-41.228, γραµµή επικοινωνίας: 800-11-59.59.59.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Tο µάννα, Χανίων,To µanna, chanion