Hytra Απλά

Βραβευμένη ελληνική κουζίνα με θέα την Αθήνα στο πιάτο.

Η θέση Στο ρετιρέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, επί της Λεωφόρου Συγγρού, κοντά στο σταθμό Μετρό Φιξ.

Η ατμόσφαιρα Πολυτελής και λιτή, χωρίς διάθεση επίδειξης, με χαμηλό φωτισμό, αλλά όχι τόσο χαμηλό ώστε να μην βλέπεις τί τρως. Τα τραπέζια

όσο πρέπει αραιά μεταξύ τους και μια κομψή κατασκευή που χωρίζει το εστιατόριο σε 2 μέρη -το bistrot-bar, με τις συνταγές του Χρύσανθου Καραμολέγκου, για αυτούς που θέλουν να πιουν κυρίως και να τσιμπήσουν κάτι δευτερευόντως, και το gourmet εστιατόριο, για όσους θέλουν να απολαύσουν την βραβευμένη με αστέρι Michelin κουζίνα του Νίκου Καραθάνου. Σε κάθε περίπτωση, η θέα κερδίζει τις εντυπώσεις, σε όποιο σημείο κι αν καθίσετε.

Το φαγητό Η Hytra είναι ένα gourmet εστιατόριο ελληνικής μοριακής κουζίνας, στο οποίο, αν και η δημιουργικότητα περισσεύει, κανείς τρώει περισσότερο ελληνικά και λιγότερο μοριακά, με άλλα λόγια, τρώει καλά.

Τα amuse bouche (στη φωτογραφία 2 από τα 4, άπαντα νοστιμότατα) καταναλώνονται με τη σειρά που προτείνει ο σεφ.

Χαρουπόψωμο. Αν και γενικά δεν αγαπώ το ψωμί, από τούτο εδώ μπορώ να καταναλώσω καρβέλι ολόκληρο. Το πρωτοδοκίμασα την πρώτη χρονιά λειτουργίας του εστιατορίου (τότε στεγαζόταν σε ένα μικρό χώρο στου Ψυρρή) και χαίρομαι να διαπιστώνω πως η γεύση είναι ίδια με εκείνη που θυμάμαι. Επειδή σίγουρα θα ζητήσετε επιπλέον φέτα, προτείνω αυτοσυγκράτηση για να απολαύσετε το φαγητό που θα ακολουθήσει.

Σουπιά με σπανάκι, πούλπα από το μελάνι της και τριμμένο αυγοτάραχο. Απολύτως φυσική γεύση που ικανοποίησε τον ψαροφάγο της παρέας.

Μανιτάρι με μαγιονέζα τρούφας, ζωμό μανιταριού και ραβιόλια πατάτας. Μετά από αυτό το πιάτο, θα δείτε τα μανιτάρια με άλλο μάτι.

Μουσακάς, το πιο γνωστό πιάτο του σεφ, για το οποίο κέρδισε και το αστέρι Michelin. Eκτός από την ιδιαίτερη εμφάνισή του -το αλουμινόχαρτο τρώγεται!-, σερβίρεται και με εξίσου εντυπωσιακό τρόπο: πάνω σε ένα ορθογώνιο κουτί με τέσσερις τρύπες στις άκρες και ξηρό πάγο στο εσωτερικό. Κατά το σερβίρισμα, ένα αρωματισμένο υγρό έρχεται σε επαφή με τον πάγο και δημιουργεί εφέ καπνού που τυλίγει το φαγητό και μοσχομυρίζει μπαχαρικά, ενόσο τρώτε. Αν και είναι στα ορεκτικά, μπορείτε να το παραγγείλετε και ως κυρίως πιάτο.

Λαυράκι με κριθαράκι, αυγοτάραχο και μάραθο. Αν και συνολικά νόστιμο πιάτο, εντούτοις, η κατακλυσμιαία φυσική γεύση που έχει το λαυράκι σχεδόν ισοπέδωσε γευστικά τα υπόλοιπα, πολύ ενδιαφέροντα, κατά τα άλλα, συστατικά.

Κατσίκι σιγομαγειρεμένο, με ασκόλυμπρους και πουρέ καρότο με κύμινο. Εξαιρετικά μαγειρεμένο και πολύ νόστιμο. Μοναδική παραφωνία το κύμινο, που ήταν μόνο στον τίτλο και όχι στο πιάτο.

Αχλάδι με κρέμα αμυγδάλου, σαφράν και φιστίκι. Το σεμιφρέντο αχλαδιού, υποδειγματικό.

Μπάρα σοκολάτας με καραμέλα και παγωτό ελληνικού καφέ. Και εδώ, το παγωτό κερδίζει τις εντυπώσεις.

Αν σκέφτεστε να πάτε στο εστιατόριο για πρώτη φορά, προτείνω ασυζητητί το μενού degustation, το οποίο είναι η καλύτερη εισαγωγή στην πολύ ενδιαφέρουσα κουζίνα του Νίκου Καραθάνου. Τέλος, επιφυλάσσομαι να επανέλθω με ανάρτηση για τα πιάτα του bistro, για το οποίο έχω ακούσει πολύ καλά λόγια, αλλά δεν έχω δοκιμάσει ακόμα.

Ο λογαριασμός Αν παραγγείλετε από τον κατάλογο, ο λογαριασμός θα είναι το λιγότερο 50 € το άτομο, χωρίς κρασί, ενώ το μενού degustation είναι στα 62 € χωρίς κρασί. Στο bistrot, η τιμή κατ' άτομο κυμαίνεται ανάμεσα στα 15 και τα 25 ευρώ -τα ποτά ξεκινούν από 7 ευρώ και φτάνουν στα 11 για τα κοκτέιλς, ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει αρκετά προσιτά πιάτα.

Η κάβα Εξαιρετικές επιλογές από κρασιά του ελληνικού, κυρίως, αμπελώνα. Το ενημερωμένο και ευγενέστατο προσωπικό μπορεί να σας βοηθήσει στην επιλογή, ανάλογα με τα πιάτα που θα διαλέξετε.

Επιπλέον πληροφορίες Το εστιατόριο είναι ανοιχτό καθημερινά, μόνο βράδυ (20:00-24:00 τις καθημερινές και 20:00-01:00 Παρασκευή και Σάββατο). Αν πάτε λίγο πιο νωρίς, μπορείτε να απολαύσετε τα ιδιαίτερα κοκτέιλς στο μπαρ, ή ένα απλό ποτό από την πολύ ενημερωμένη κάβα του, το οποίο μπορείτε να πάρετε μαζί σας στο τραπέζι.

Hytra Απλά, 6ος - 7ος όροφος Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Ίδρυμα Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα, τηλ: 217 707 1118 και 210 3316767
Keywords
Τυχαία Θέματα
Hytra Απλά,Hytra apla