Υγρή βιοψία για εξέταση του καρκίνου

ΥΓΕΙΑΥγρή βιοψία για εξέταση του καρκίνουΤετάρτη, Μάρτιος 23, 2016 - 16:04

Η νέα μέθοδος, που θα αντικαταστήσει στο άμεσο μέλλον τις επώδυνες εξετάσεις

Εξέταση αίματος ικανή να ανιχνεύσει, να αναγνωρίσει και να χαρακτηρίσει καρκινικά κύτταρα αναμένεται να αντικαταστήσει τις επώδυνες βιοψίες στο άμεσο μέλλον.

Eπιστήμονες του Instituts für Tumorbiologie des Universitätsklinikum Eppendorf, με επικεφαλής τον Klaus Pantel, δημιούργησαν ένα είδος υγρής βιοψίας, που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη εξατομικευμένων

θεραπειών.

Το γεγονός ότι στην κυκλοφορία του αίματος υπάρχουν ίχνη γενετικού υλικού και κυττάρων των καρκινικών όγκων είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Πλέον όμως υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός για την αξιόπιστη ανίχνευση και περαιτέρω μελέτη τους, προκειμένου να βρεθεί το καλύτερο δυνατό φαρμακευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση όγκων ακόμα και σε δύσκολα σημεία, όπως ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες, χωρίς την ανάγκη βιοψίας.

Η νέα μέθοδος περιλαμβάνει τη χορήγηση αντισωμάτων στο αίμα, τα οποία προσκολλώνται στα καρκινικά κύτταρα και τα χρωματίζουν με ιριδίζουσα χρωστική ουσία. «Τα δείγματα αυτά περνούν εν συνεχεία από ένα είδος σκάνερ και από εκεί σε ένα μόνιτορ. Εκεί μπορούμε να εξετάσουμε με τι είδος καρκινικών κυττάρων έχουμε να κάνουμε, σε ποια όργανα πιθανώς να υπάρχουν, γεγονός σημαντικό σε περιπτώσεις μεταστάσεων, και σε τι είδους φάρμακα ανταποκρίνονται.

Ο στόχος

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξατομικεύσουμε τις θεραπείες και να παρακολουθούμε καλύτερα την πορεία της νόσου» εξηγεί ο Pantel, επισημαίνοντας ότι η εξέταση έχει δοκιμαστεί προς το παρόν σε άτομα που έχουν διαγνωστεί ήδη με καρκίνο. Ωστόσο ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η επίτευξη έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, μέσω του αίματος, προτού αυτή γίνει ορατή στα διάφορα όργανα.
Μέχρι στιγμής, οι Γερμανοί επιστήμονες έχουν δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα της εξέτασης σε περιπτώσεις καρκίνου του στήθους, του πνεύμονα, του προστάτη και του εντέρου, αλλά θεωρούν ότι θα είναι εξίσου αποτελεσματική και σε άλλους τύπους της νόσου, καθώς είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των καρκινικών όγκων γενικότερα να αποβάλλουν στο αίμα γενετικό υλικό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα