«Τρόμος» στο μπουκάλι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Τρόμος» στο μπουκάλιΠαρασκευή, Μάρτιος 16, 2018 - 20:54

❱❱ Το 90% των εμφιαλωμένων νερών περιέχει κομμάτια πλαστικού, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ολο και μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού πληρώνει από το υστέρημά του το νερό, αγοράζοντας εμφιαλωμένο για να αποφύγει την επιβάρυνση στην υγεία του από τον πολύ μολυσμένο πια υδροφόρο ορίζοντα.

Αυτή η τακτική τελικά όμως είναι πολύ μάταια για να κοστίζει κιόλας, καθώς στην ουσία, όπως προκύπτει από νέα

έρευνα, στο 90% των περιπτώσεων μαζί με το νερό πίνει και μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού!

Τα μικροπλαστικά αυτά είναι σχεδόν διπλάσια σε ποσότητα σε σχέση με αυτά που έχουν βρεθεί στο νερό της βρύσης και υπάρχουν ακόμη και σε δημοφιλή προϊόντα γνωστών εταιριών.Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Χημείας Σέρι Μέισον, ανέλυσαν δείγματα από 259 μπουκάλια νερού από εννέα χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Λίβανος, Κένυα και Ταϊλάνδη) και 11 διαφορετικές μάρκες, ανακαλύπτοντας κατά μέσο όρο δέκα πλαστικά σωματίδια με πλάτος μεγαλύτερο από μιας ανθρώπινης τρίχας.

Τα σωματίδια

Σε κάποια μπουκάλια οι συγκεντρώσεις σωματιδίων έφταναν έως τα 10.000 κομματάκια ανά λίτρο. Από τα 259 μπουκάλια που ελέγχθηκαν, μόνο τα 17 δεν περιείχαν καθόλου ίχνη πλαστικών. Το πιο συχνό είδος πλαστικού μέσα στα εμφιαλωμένα νερά ήταν το πολυπροπυλένιο (που χρησιμοποιείται και στα πλαστικά καπάκια των μπουκαλιών).

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση αυτών των μικροπλαστικών από τους ανθρώπους προκαλεί βλάβες, αλλά το θέμα αποτελεί αντικείμενο επιστημονικών μελετών.

Οι εταιρίες αντέδρασαν, με τη Nestle να επικρίνει τη μεθοδολογία της έρευνας, ενώ και η Danone ανέφερε ότι η μελέτη χρησιμοποιεί μια μέθοδο ανάλυσης που είναι «ασαφής».

Η Coca Cola επισήμανε ότι τα μικροπλαστικά είναι πανταχού παρόντα στο περιβάλλον, ενώ η PepsiCo διαβεβαίωσε ότι τα προϊόντα της είναι «αξιόπιστα και ασφαλή».

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα