Το...βιολί του ο Φαμπρ

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο...βιολί του ο ΦαμπρΔευτέρα, Απρίλιος 11, 2016 - 14:02

Με ανοιχτή επιστολή του ρίχνει ευθύνες στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά και στο Δ.Σ. του Φεστιβάλ Αθηνών

Ζητάει τώρα και τα ρέστα ο Γιαν Φαμπρ από τους Ελληνες καλλιτέχνες, που αντέδρασαν στο σχέδιο του να... βελγοποιήσει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. «Γιατί δεν είχατε την ευπρέπεια να μας απευθύνετε απευθείας τον λόγο, να μας καλέσετε στη συνάντησή σας, να μας προκαλέσετε με τα ερωτήματα, τις ανησυχίες, τα παράπονά σας;

Γιατί δεν

μας στείλατε καν την επιστολή; Γιατί επιλέξατε να ενεργήσετε ανώνυμα; Γιατί απορρίπτετε κάθε μορφή σοβαρού διαλόγου και αντιπαράθεσης;» καταθέτει με προκλητικό τρόπο τα ερωτήματά του σε ανοιχτή επιστολή, την οποία συνυπογράφει με τα μέλη της ομάδας του.

Παραίτηση

Επιχειρώντας να εκφράσει τις απόψεις του για τα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, ο Φλαμανδός, ο οποίος προκάλεσε σάλο λόγω της performance με τα «παλλόμενα πέη» που ήθελε να παρουσιάσει στο πλαίσιο της ελληνικής διοργάνωσης, δηλώνει βαθιά απογοητευμένος από τον χαρακτηρισμό του ως persona non grata. «Ελπίζουμε ότι κανένας καλλιτέχνης, πουθενά στον κόσμο, δεν θα χαρακτηριστεί ποτέ "Persona Non Grata". Αυτή η δήλωση εναντίον οποιουδήποτε καλλιτέχνη είναι επικίνδυνη και αντιδραστική - και πλήττει την τέχνη στον ίδιο της τον πυρήνα» σημειώνει.

Παρακάτω αποδίδει ευθύνες για το επικοινωνιακό φιάσκο της συνέντευξης Τύπου, αλλά και τη μη πρόσληψη Ελληνα καλλιτεχνικού επιμελητή για την επιλογή των φετινών ελληνικών παραγωγών στο διοικητικό συμβούλιο του φεστιβάλ και στο υπουργείο Πολιτισμού. Ξεκαθαρίζει, δε, ότι ο ίδιος επέμεινε για την άμεση καταβολή των αμοιβών των καλλιτεχνών από την προηγούμενη διοργάνωση, λαμβάνοντας ρητή σχετική δέσμευση.

Τέλος, ο Φαμπρ καλεί τους Ελληνες καλλιτέχνες να σκεφτούν ένα μακρόπνοο όραμα για τον ελληνικό πολιτισμό και την πολιτιστική πολιτική, αντί να επιτίθενται στον ίδιο, λέγοντας: «Ανοίξατε τα στόματά σας σχετικά με τον διορισμό και το επιμελητικό μου πρόγραμμα - τα ανοίξατε δυνατά, με πάθος και όλοι μαζί. Κρατήστε τα ανοιχτά: Ας είναι αυτή η αρχή, και όχι το τέλος. Αλλά μην ξεχάσετε να ανοίξετε, επίσης, τα αυτιά και τα μάτια σας».

Keywords
Τυχαία Θέματα