Το ξίδι χτυπά με επιτυχία στην αναιμία

ΥΓΕΙΑΤο ξίδι χτυπά με επιτυχία στην αναιμίαΤρίτη, Οκτώβριος 7, 2014 - 16:48

Μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας ανακάλυψαν οι επιστήμονες μια απλή, ανέξοδη και αποτελεσματική θεραπεία για την αναιμία, η οποία μάλιστα δεν απειλεί με παρενέργειες τους ασθενείς. Πρόκειται για μία ουσία που υπάρχει στο κοινό ξίδι και, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, μπορεί να διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η πρόληψη

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η πρόληψη αποτελεί το καλύτερο όπλο για την αντιμετώπιση της αναιμίας, η οποία εκδηλώνεται με αίσθημα κόπωσης, αδυναμία, έλλειψη

συγκέντρωσης και εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Προς το παρόν, πέρα από τα απλά συμπληρώματα σιδήρου που χορηγούνται για τις πιο ήπιες περιπτώσεις αναιμίας, η καθιερωμένη αγωγή στις σοβαρές περιπτώσεις βασίζεται στη χορήγηση μιας ορμόνης, της ερυθροποιητίνης, που όμως επιφέρει παρενέργειες, όπως υπέρταση και θρόμβωση, ενώ στα πιο επείγοντα περιστατικά ακολουθείται η λύση της μετάγγισης αίματος.

Σε πειράματα όμως που έκαναν οι Αμερικανοί επιστήμονες στο εργαστήριο παρατήρησαν ότι το αιθανικό οξύ, το οποίο αποτελεί το κύριο συστατικό του ξιδιού, ενεργοποιεί στον οργανισμό μια μοριακή διαδρομή που έχει ως κατάληξη την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων ή, αλλιώς, την ερυθροποίηση. «Εξάγοντας λογικά συμπεράσματα από τις τωρινές μελέτες μας μπορούμε να πούμε ότι μάλλον είμαστε σε θέση να θεραπεύουμε τους ασθενείς που πάσχουν από οξεία ή χρόνια αναιμία με συμπληρώματα αιθανικού οξέως και επομένως να περιορίσουμε την ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος ή θεραπεία με ερυθροποιητίνη» δήλωσε ο δρ Τζόζεφ Γκαρσία, η μελέτη του οποίου δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Medicine».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει ότι 700 εκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη ταλαιπωρούνται από την πιο συνηθισμένη πάθηση του αίματος, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Τα συνηθέστερα θύματα της αναιμίας είναι τα παιδιά και οι γυναίκες της γόνιμης ηλικίας, αλλά από το στόχαστρο της πάθησης δεν γλιτώνουν ούτε τα άτομα της ώριμης ηλικίας, ούτε και οι ηλικιωμένοι.

Αφροδίτη Ραυτοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα