Το skinny jeans βλάπει την υγεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο skinny jeans βλάπει την υγείαΠέμπτη, Ιούνιος 25, 2015 - 18:15

Αυστραλέζα μπήκε στο χειρουργείο για να της αφαιρεθεί το παντελόνι που φορούσε

Ο όρος fashion victim ποτέ δεν ήταν τόσο ακριβής όσο στην περίπτωση των skinny jeans. Τα πολύ στενά παντελόνια -και ιδιαίτερα τα τζιν-, που αποτελούν κυρίαρχη τάση της μόδας τα τελευταία χρόνια, μπορεί να προκαλέσουν

από προβλήματα στους μυς μέχρι και στα νεύρα των κάτω άκρων, όπως προειδοποιούν επιστήμονες.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά την είδηση ότι χρειάστηκε να αφαιρεθεί χειρουργικά ένα τέτοιο παντελόνι από 35χρονη γυναίκα στην Αυστραλία, όταν οι κνήμες της διογκώθηκαν σε υπερβολικό βαθμό και απώλεσε την αίσθηση των αστραγάλων της.

Οπως περιγράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry», η γυναίκα αυτή είχε περάσει πολλές ώρες κάνοντας βαθιά καθίσματα αδειάζοντας ντουλάπια για τις ανάγκες μετακόμισης.
Οι γιατροί εκτιμούν ότι η γυναίκα εμφάνισε σύνδρομο διαμερίσματος κνήμης, πάθηση που επιδεινώθηκε από τα skinny jeans που φορούσε. Το εν λόγω σύνδρομο αποτελεί επώδυνη και δυνητικά σοβαρή πάθηση, η οποία προκαλείται από την αιμορραγία ή το οίδημα που δημιουργείται εντός μίας κλειστής δέσμης μυών. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα πολύ στενά παντελόνια μειώνουν την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα, τροφοδοτώντας τους με λιγότερο οξυγόνο απ' όσο έχουν ανάγκη. Το κάθισμα ή το ημικάθισμα εντείνει την πίεση, ενισχύοντας τα συμπτώματα. Ακόμα και όταν οι μύες απελευθερωθούν οι ενοχλήσεις επιμένουν για μέρες, περιορίζοντας την κίνηση και δημιουργώντας αίσθημα μουδιάσματος στα πόδια.

Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργεί και η συμπίεση των νεύρων στα κάτω άκρα, προκαλώντας απώλεια της αίσθησης του ποδιού. Από τα στενά παντελόνια υποφέρουν όμως και τα ισχία, γιατί περιορίζεται η κίνηση στις αρθρώσεις τους και έτσι χάνεται η ικανότητα της απορρόφησης κραδασμών που προκαλεί το περπάτημα. Ψηλότερα, στην περιοχή της κοιλιάς, τα στενά τζιν πιέζουν τα όργανα της κάτω κοιλίας, μπλοκάροντας το διάφραγμα.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα