Το... «shopping therapy» του τρόμου

ΚΟΣΜΟΣΤο... «shopping therapy» του τρόμουΤρίτη, Φεβρουάριος 24, 2015 - 17:11

Πάγωσε η παγκόσμια κοινή γνώμη μετά τη νέα προειδοποίηση ακραίων ισλαμικών στοιχείων για μακελειό σε εμπορικά κέντρα δημοφιλών τουριστικών προορισμών, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ και του Καναδά. H εμπορική καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, η Oxford Street,

το εμπορικό κέντρο Westfield, το Forum des Halles, το Quatre Temps στο Παρίσι και το Mall of America στη Μινεσότα φιγουράρουν στη λίστα του τρόμου σε μορφή βίντεο που ανάρτησαν στο YouTube οι Ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ (πρόκειται για το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Σομαλία).

Στην ουσία οι εξτρεμιστές καλούν τους «μοναχικούς λύκους» τους που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σε κάθε γωνιά του κόσμου να οργανώσουν επιθέσεις ανάλογες με αυτή που πραγματοποιήθηκε το 2013 στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι στην Κένυα, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 67 ανθρώπων και τον τραυματισμό 175.


«Ο πόλεμος μόλις άρχισε» λέει στο βίντεο ο εκπρόσωπος των ανταρτών Σεμπάμπ με έντονη αγγλική προφορά και η απειλή που εκστομίζει έχει ήδη προκαλέσει αυξημένο συναγερμό τόσο στα εμπορικά κέντρα που αναφέρονται όσο και στις Αρχές. Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζε Τζόνσον κάλεσε τους πολίτες και κυρίως τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προσθέτοντας ότι με μηνύματα αυτού του τύπου και απειλές οι τζιχαντιστικές οργανώσεις «ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν την προσοχή, να συγκεντρώσουν χρήματα και νέα μέλη».

Η χρηματοδότηση των εξτρεμιστικών οργανώσεων είναι ένα κεφάλαιο στο οποίο δίνουν μεγάλη σημασία οι αρμόδιες Αρχές σε όλες τις χώρες της Δύσης, που διαπιστώνουν κατά καιρούς χρηματοδοτικές πηγές στις οποίες δύσκολα πάει ο νους. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με έκθεση μια μικρής οργάνωσης ακτιβιστών κατά του Ισλαμικού Κράτους με έδρα την πόλη Ράκα στη Συρία, οι αντάρτες καταφέρνουν να αντλούν χρήματα ανοίγοντας internet καφέ. Ενδεικτικό είναι ότι αυτά έχουν αυξηθεί από μόλις 20 σε 500 το διάστημα που η οργάνωση έχει το πάνω χέρι στην πόλη.

ισλαμιστέςβίντεοYouTubeεμπορικά κέντρααπειλές
Keywords
Τυχαία Θέματα