Α. Χαλκιάς:«Εσβησε» το δοξάρι του ηπειρώτικου τραγουδιού

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑ. Χαλκιάς:«Εσβησε» το δοξάρι του ηπειρώτικου τραγουδιούΤρίτη, Φεβρουάριος 24, 2015 - 16:29

Ενας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του βιολιού, που με το μαγικό δοξάρι του «κέντησε» στο ηπειρώτικο τραγούδι, ταξίδεψε για τη γειτονιά των αγγέλων. Ο Αχιλλέας Χαλκιάς, αδελφός του μεγάλου δεξιοτέχνη του κλαρίνου Πετρολούκα, άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 χρόνων.
«Αντιμετώπιζε χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και τελευταία τού είχαν παρουσιαστεί έντονες κινητικές δυσκολίες» λέει στην

«Espresso» άτομο από το στενό περιβάλλον του εκλιπόντος. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη από το Γ' Νεκροταφείο.


Ο Αχιλλέας Χαλκιάς, γεννημένος στο Δελβινάκι της Ηπείρου, ήταν στενά συνδεμένος με τον αδελφό του Πετρολούκα και μαζί του εμφανιζόταν σε μουσικές εκδηλώσεις και σε δισκογραφικές δουλειές. Στη δεκαετία του '60 τα δύο αδέλφια μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη, όπου παρέμειναν περίπου είκοσι χρόνια. Εκεί ο Αχιλλέας εκτός από τη μουσική χρειάστηκε να ασχοληθεί και με άλλες δουλειές για να μπορέσει να επιβιώσει. Ωστόσο το βιολί ήταν πάντα η μεγάλη αγάπη του και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, αφοσιώθηκε στην ηπειρώτικη μουσική, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που έπαιρνε μέρος σε δισκογραφικές δουλειές και ως τραγουδιστής.


«Ο Αχιλλέας ως τραγουδιστής ήταν πολύ καλός ισοκράτης. Για το παίξιμό του στο βιολί δεν το συζητώ. Ηταν από τους πιο καταξιωμένους του είδους» μας λέει ο γνωστός Ηπειρώτης τραγουδιστής Αντώνης Κυρίτσης, που συνεργαζόταν μαζί του για τριάντα πέντε χρόνια.
Ανάμεσα στις δουλειές στις οποίες έχει συμμετάσχει ο Αχιλλέας Χαλκιάς είναι και οι «Λεβεντογέννα Ηπειρος», «Πατήματα», «Ηπειρώτικα», «Μοιρολόι με γυρίσματα». Ηταν παντρεμένος και είχε ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

Aλκίνοος Μπουνιάς

Αχιλλέας Χαλκιάςηπειρώτικο τραγούδι
Keywords
Τυχαία Θέματα