Το φεγγάρι βουτάει στον βυθό

16:26 8/8/2014 - Πηγή: Espresso
SHOWBIZΤο φεγγάρι βουτάει στον βυθόΠαρασκευή, Αύγουστος 8, 2014 - 16:20

Μια ξεχωριστή βραδιά κάτω από τον έναστρο αττικό ουρανό, με το ολόγιομο φεγγάρι να γνέφει από ψηλά, θα απολαύσουν όσοι βρεθούν την προσεχή Κυριακή στο Τροκαντερό. Το «τυχερό» πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μας -ονομάστηκε έτσι λόγω των μεγάλων επιτυχιών του-, το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ»... υποδέχεται την ωραιότερη πανσέληνο του χρόνου, την ερχόμενη Κυριακή, με μια ιδιαίτερη συναυλία που θα δοθεί με φόντο το ισχυρό σύμβολο της ναυτοσύνης. Ο τίτλος αυτής είναι «Σε μια θάλασσα με φεγγάρια στο βυθό» και αποτελεί μια ξεχωριστή βραδιά

που έχει επιμεληθεί ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δικά του κομμάτια αλλά και τραγούδια των ερμηνευτών της συναυλίας, δηλαδή του Βασίλη Λέκκα, της Σαββέριας Μαργιολά και του Χάρη Μακρή.

«Θα είναι μια πολύχρωμη βραδιά υπό το φως της πανσελήνου» αναφέρει στην «Espresso» ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός. «Επέλεξα κομμάτια από όλες τις εκφάνσεις και τις περιόδους του ελληνικού τραγουδιού, στα οποία συναντώνται η θάλασσα και το φεγγάρι. Θα ακουστούν φυσικά και οργανικές συνθέσεις από τη δισκογραφία μου, στις οποίες δεσπόζει το υγρό στοιχείο. Η θάλασσα για τον Ελληνα υπήρξε το κατεξοχήν κίνητρο δημιουργίας. Το θωρηκτό "Αβέρωφ" είναι ένα θρυλικό πλοίο που κουβαλά μεγάλες στιγμές της Ιστορίας μας».

Αυτή δεν είναι η πρώτη συναυλία που πραγματοποιείται με φόντο το ιστορικό πλοίο. Στις 21 Ιουνίου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής είχε φιλοξενηθεί στο Τροκαντερό μια ξεχωριστή εκδήλωση με «πρωταγωνίστρια» την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι πολιτιστικές δράσεις του θωρηκτού εκτείνονται και στα εικαστικά, αφού στα όμορφα σαλόνια του εδώ και μερικούς μήνες φιλοξενείται μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση με αριστουργήματα που προέρχονται από τη συλλογή της Πινακοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. «Μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερος κόσμος να γνωρίσει την ιστορία του θωρηκτού» μας λέει ο πλωτάρχης και διευθυντής του Ναυτικού Μουσείου Παναγιώτης Τριπόντικας. «Και αυτό διότι το πλοίο είναι ένας πραγματικός θησαυρός».

Τα στοιχεία της επισκεψιμότητας για τη χρονιά που μας πέρασε αποδεικνύουν ότι οι δράσεις και το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχονται από το μουσείο έχουν αγκαλιαστεί θερμά από το κοινό. Και αυτό αφού πάνω από 48.000 άνθρωποι πέρασαν την πόρτα του θωρηκτού για να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του και τον τρόπο που λειτουργούσαν οι μηχανές του.

Το «διαμάντι» του Πολεμικού Ναυτικού μας καθελκύστηκε στις 12 Μαρτίου 1910 και θεωρούνταν ένα από τα πιο σύγχρονα πολεμικά της εποχής του. Επειτα από μια μακρά περίοδο νικηφόρων εξορμήσεων παροπλίστηκε το 1951. «Ενδέχεται να είναι και το μοναδικό πλοίο που έχει λάβει μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και υπάρχει μέχρι σήμερα» τονίζει ο διευθυντής. «Είναι σύγχρονο του "Τιτανικού" και το μοναδικό που δεν έχει αλλάξει τις μηχανές του από τότε που κατασκευάστηκε».

Μνημόνιο συνεργασίας

Πρόσφατα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού επέκτεινε τις... δράσεις του και στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Οι δύο φορείς υπέγραψαν στα σαλόνια του θωρηκτού «Αβέρωφ» στα τέλη του Ιουλίου μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας που περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας σειράς κοινών δράσεων για την επόμενη πενταετία. Η πρώτη θα αφορά τη διοργάνωση μιας μεγάλης έκθεσης με τίτλο «Ναυτικές ιστορίες ανδρείας» που θα φιλοξενηθεί στον «Ελληνικό Κόσμο» τον Οκτώβριο του 2014. Θα ακολουθήσουν θεματικές δράσεις για τους μαθητές, τους νέους αλλά και το ευρύ κοινό, διαλέξεις και παρουσιάσεις. Ο στόχος, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται, είναι η ανάδειξη του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού στην ιστορία του τόπου.

Infο: Η συναυλία με τίτλο «Σε μια θάλασσα με φεγγάρια στο βυθό» θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» στις 10 Αυγούστου, στις 21.30. Μαζί με τον συνθέτη Μιχάλη Κουμπιό θα βρίσκονται ο Βασίλης Λέκκας, η Σαββέρια Μαργιολά, ο Χάρης Μακρής και μια πλειάδα μουσικών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Γιώτα Βαζούρα

Keywords
Τυχαία Θέματα