Το έντερο δεν «ξεχνά» την παχυσαρκία!

ΥΓΕΙΑΤο έντερο δεν «ξεχνά» την παχυσαρκία!Δευτέρα, Νοέμβριος 28, 2016 - 17:27

Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες όσων προσπαθούν να χάσουν πολύ βάρος

Η διατροφή πήγε περίφημα και τα περιττά κιλά εξαφανίστηκαν, φέρνοντας χαμόγελα αυτοπεποίθησης. Λίγο καιρό μετά όμως τα χαμόγελα παγώνουν και τα κιλά επιστρέφουν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό αποδίδεται στους πειρασμούς του ψυγείου. Κι όμως, νέα μελέτη που έγινε στο Ισραήλ δίνει μια εναλλακτική εξήγηση, σύμφωνα με την οποία φταίνε τα βακτήρια του εντέρου, που έχουν

κρατήσει τη «μνήμη» της παχυσαρκίας και συνεχίζουν να λειτουργούν όπως πριν από τη δίαιτα στον οργανισμό.

Οπως αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας, η παχυσαρκία προκαλεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου, το λεγόμενο μικροβίωμα, που αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς. Οι συγκεκριμένες αλλαγές διατηρούνται σε βάθος χρόνου (από μήνες έως χρόνια) και αυτή η «μνήμη» κάνει μια δίαιτα να γίνεται «γιο γιο», δηλαδή να επανέρχεται το βάρος μετά την αρχική απώλειά του.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανοσολογίας Εράν Ελινάβ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δήλωσαν ότι εφόσον τα ευρήματα που έγιναν σε πειραματόζωα επιβεβαιωθούν και στους ανθρώπους, τότε μπορεί να αναπτυχθούν νέες μέθοδοι κατά της παχυσαρκίας, οι οποίες θα εστιάζουν σε παρεμβάσεις στο μικροβίωμα του εντέρου, μέσω χορήγησης προβιοτικών ή αντιβιοτικών, για παράδειγμα.

Τα μικρόβια

Οπως είπε ο Ελινάβ, «η νέα έρευνα μπορεί να εξηγεί γιατί αρκετοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να ελέγξουν το βάρος τους μέσω δίαιτας». Επισήμανε πάντως ότι προς το παρόν παραμένει άγνωστος ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός (πιθανώς στον μεταβολισμό) με τον οποίο τα μικρόβια «θυμούνται» την παχυσαρκία και συμβάλλουν στην επανάκτηση του βάρους.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς επιστήμονες, περίπου οι μισοί υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να χάσουν κιλά σε πιο μόνιμη βάση, καθώς «κυλάνε» ξανά στο βάρος που είχαν πριν από τη δίαιτα. Για τους επί πολλά χρόνια παχύσαρκους το ποσοστό αυτό φτάνει το 80%. Πάντως, όπως παραδέχτηκε ο ερευνητής, η επιστροφή στις λεγόμενες «γουρουνιές» παίζει κυρίαρχο ρόλο στην επιστροφή των κιλών.

Keywords
Τυχαία Θέματα