Το δράμα του Φοίβου στα Τρίκαλα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο δράμα του Φοίβου στα ΤρίκαλαΤρίτη, Ιούνιος 24, 2014 - 13:42

«Βοηθήστε τον Φοίβο να σωθεί». Κραυγή αγωνίας από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Animal Action, ο οποίος πραγματοποιεί διαδικτυακό έρανο ζητώντας τη βοήθεια των απανταχού ζωόφιλων προκειμένου να συγκεντρωθούν 11.000 αγγλικές λίρες (13.700 ευρώ) για να μπορέσει η αρσενική τίγρη που ταλαιπωρείται άρρωστη μέσα σε λίγα τετραγωνικά γης στον ζωολογικό κήπο των Τρικάλων να μεταφερθεί

στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Ο Φοίβος και η σύντροφός του Αθηνά ανήκαν σε ένα περιοδεύον τσίρκο και το 2002 κατασχέθηκαν από τις ελληνικές Αρχές. Από τότε ζούσαν στον Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο των Τρικάλων, ώσπου η θηλυκή πέθανε τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια νάρκωσης για εγχείρηση, αφήνοντας μόνο τον σύντροφό της έπειτα από 15 χρόνια. Πέρα από την αφόρητη μοναξιά του ο Φοίβος πάσχει από δυσπλασία του ισχίου και υποφέρει από τρομερούς πόνους. Σύμφωνα με την Animal Action Greece, το άγριο αιχμάλωτο ζώο χρειάζεται χειρουργική επέμβαση και άμεση μεταφορά σε ένα καλύτερο περιβάλλον για να ζήσει όσο αντέξει.

«Στα Τρίκαλα δεν υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό, πέραν από τους υπαλλήλους του δήμου που αδυνατούν να το φροντίσουν. Κάποιες φορές εθελοντικά η κτηνίατρος, καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Νατάσα Κομνηνού μεριμνά γι' αυτό το ζώο που ανήκει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία, είναι άγριο. Ο Φοίβος δεν βρίσκεται στα καλύτερά του, μια και πάσχει από δυσπλασία του ισχίου, μια συνηθισμένη ασθένεια που εμφανίζεται καθώς τα ζώα αυτά μεγαλώνουν. Ωστόσο χρειάζεται χειρουργική επέμβαση και εξειδικευμένους ανθρώπους για να το φροντίσουν.

»Ο Βρετανός David Barnes έχει βάλει στόχο της ζωής του να σώζει άγρια ζώα που βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Η μεταφορά από τα Τρίκαλα στην Αθήνα, έπειτα η αεροπορική του μεταφορά και η συνοδεία από κτηνιάτρους κοστίζουν. Δεν είναι κάτι εύκολο να μεταφερθεί η τίγρη στις ΗΠΑ και το ύψος του ποσού δεν μας εκπλήσσει» τόνισε στην «Espresso» η διευθύνουσα σύμβουλος της Animal Action Αμαλία Σωτήρχου.

Στον Ζωολογικό Κήπο του Σαν Ντιέγκο το πανέμορφο ζώο θα λάβει την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, έτσι ώστε να ζήσει καλύτερα τα χρόνια που του απομένουν. Το σημαντικότερο είναι ότι θα νιώθει λιγότερο μόνος, καθώς θα βρίσκεται μαζί με άλλες τίγρεις. Ως χθες το βράδυ είχαν συγκεντρωθεί 6.657 δολάρια και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Εύα Παπαδάτου

Keywords
Τυχαία Θέματα