Το διάβασμα στη φυλακή θα δίνει ταχύτερα το... εξιτήριο

16:55 8/5/2014 - Πηγή: Espresso
ΚΟΣΜΟΣΤο διάβασμα στη φυλακή θα δίνει ταχύτερα το... εξιτήριοΠέμπτη, Μάιος 8, 2014 - 16:50

Στην κυριολεκτική εφαρμογή του ρητού «προς γνώση και συμμόρφωση» αποφάσισαν να «επενδύσουν» οι Αρχές ενός σωφρονιστικού ιδρύματος στην Καλαβρία, μειώνοντας τις ημέρες ποινής των καταδίκων... σελίδα-σελίδα! Με λίγα λόγια, όσα περισσότερα βιβλία διαβάζουν οι κρατούμενοι, τόσο λιγότερο χρόνο θα μένουν πίσω από τα κάγκελα. Το πρόγραμμα, το οποίο έχει πάρει ήδη την έγκριση της τοπικής περιφερειακής Αρχής και αναμένεται τώρα να συζητηθεί και στο ιταλικό Κοινοβούλιο, θα είναι πιλοτικό. Για κάθε βιβλίο που θα διαβάζουν

οι τρόφιμοι, η ποινή τους θα μειώνεται κατά τρεις ημέρες. Δεν θα έχουν ωστόσο τη δυνατότητα να διαβάσουν μια ολόκληρη... βιβλιοθήκη προκειμένου να μειώσουν την ποινή τους στο ελάχιστο. Η μέγιστη μείωση που θα μπορούν να έχουν θα είναι 48 ημέρες τον χρόνο, που ισοδυναμεί με την ανάγνωση δεκαέξι βιβλίων σε διάστημα δώδεκα μηνών.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι κρατούμενοι δεν θα μπορούν να ξεγελάσουν το σύστημα, αφού κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης θα παρακολουθούνται από επόπτες εκπαιδευτές, οι οποίοι κάθε τόσο θα τους υποβάλλουν σε σχετικές εξετάσεις. «Το διάβασμα είναι ένα εξαιρετικό αντίδοτο κατά της ανίας, ενισχύει τη φρονιμότητα και προάγει την προσωπική λύτρωση» δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Μάριο Καλιτζούρι, ο οποίος υπερψήφισε τη σχετική ιδέα.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι δεν πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρόταση. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε φυλακές της Βραζιλίας και μάλιστα με άριστα αποτελέσματα. Ξεκαθαρίζεται πάντως ότι αν η ιδέα πάρει το πράσινο φως και από την ιταλική Βουλή, θα επωφελούνται μόνο οι κατάδικοι που εκτίουν ποινές μεγαλύτερες των έξι μηνών. Πέρα από την ενίσχυση της προσωπικής καλλιέργειας των τροφίμων, το νέο μέτρο θα αποτελέσει μια ευκαιρία για να πάρουν ταχύτερα εξιτήριο ορισμένοι κρατούμενοι με μικρές ποινές, ως ένα είδος χάρης, που θα δώσει «ανάσα» στις φυλακές εν καιρώ υπερπληθυσμού. Φυσικά, ένας ακόμη στόχος είναι η προώθηση του διαβάσματος βιβλίων και η αύξηση του αριθμού αναγνωστών.

Αφροδίτη Ραυτοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα