Τι έδειξε η πρώτη «ακτινογραφία» των επιστημόνων στον λόφο Καστά

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤι έδειξε η πρώτη «ακτινογραφία» των επιστημόνων στον λόφο ΚαστάΤρίτη, Δεκέμβριος 23, 2014 - 17:53

ΔΥΣΚΟΛΟ θεωρείται να κρύβει και άλλα μεγάλα μυστικά το ταφικό μνημείο του λόφου Καστά, όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα της γεωφυσικής διασκόπησης και της γεωλογικής χαρτογράφησης, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Σε κάθε περίπτωση, το φύλο και η ηλικία του νεκρού της Αμφίπολης θα παραμείνουν άγνωστα έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι έρευνες στην περιοχή από το ειδικό επιτελείο επιστημόνων

έχουν δώσει ήδη τους πρώτους καρπούς, φέρνοντας στο φως κάποια «σημεία ενδιαφέροντος», όπως αποκαλούνται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, τα οποία «χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης». Οπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου, τα σημεία αυτά θα ερευνηθούν συστηματικά μέσα στο επόμενο διάστημα, χωρίς όμως να γίνει ολόκληρη ανασκαφή. Ειδικότερα, η ομάδα των αρχαιολόγων αναμένεται να προχωρήσει σε κάποιες ανασκαφικές τομές. Επομένως, δεν μπορούμε πούμε αν κρύβονται και άλλοι τάφοι μέσα στον Τύμβο.
Η γεωλογική έρευνα, που έγινε μετ' εμποδίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, έχει εξετάσει μέχρι στιγμής τρία στρέμματα από τη συνολική έκταση των 17 στρεμμάτων.

Οι έρευνες

Χαρακτηριστικό είναι δε πως οι έρευνες που πραγματοποιούνται στην περιοχή επιβεβαίωσαν κάτι που οι ειδικοί γνώριζαν, ότι δηλαδή ο λόφος έχει μικτή δομή, με το μεγαλύτερο τμήμα του να είναι φυσικό, επομένως η ανθρώπινη παρέμβαση είναι περιορισμένη. Η έρευνα επικεντρώθηκε στη δημιουργία μοντέλου του εδάφους πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου. Για τον σκοπό αυτό έγιναν γεωλογικές και τεκτονικές παρατηρήσεις καθώς και ηλεκτρικές τομογραφίες. Την ερευνητική ομάδα αποτελούν, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας και ο καθηγητής Παναγιώτης Τσούρλος, ενώ μετέχουν ιζηματολόγοι και γεωλόγοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα