Θεραπεύουν την ανεπάρκεια μέσα από τα καρδιακά βλαστοκύτταρα

Τη θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια προσφέρει η ίδια η καρδιά. Αυτό διαπίστωσαν Βρετανοί επιστήμονες, που για πρώτη φορά έριξαν φως στη φυσική αναγεννητική ικανότητα μιας ομάδας βλαστοκυττάρων που εδρεύουν μέσα στο παλλόμενο όργανο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο King's College του Λονδίνου παρατήρησαν ότι τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την επιδιόρθωση και την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού που έχει καταστραφεί από καρδιακή προσβολή και έχει οδηγήσει σε ανεπάρκεια. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε προ ημερών στην επιθεώρηση

«Cell», δείχνει ότι, αν τα εν λόγω βλαστοκύτταρα αφαιρεθούν, η καρδιά μένει ανίκανη να επιδιορθώσει τις βλάβες της. Αν όμως τα καρδιακά βλαστοκύτταρα αντικατασταθούν ή ενισχυθούν, τότε η καρδιά αυτοεπιδιορθώνεται, επιτρέποντας πλήρη κυτταρική, ανατομική και λειτουργική αποκατάσταση. Το ίδιο παρατηρήθηκε και στην περίπτωση αφαίρεσης και επανέγχυσης των ίδιων βλαστοκυττάρων. Σύμφωνα με τον επιστημονικό κόσμο, πρόκειται για μία ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο επεμβατικές θεραπευτικές μεθόδους καθώς και στην έγκαιρη πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας στο μέλλον.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εβδομου Προγράμματος-Πλαισίου, πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν εξήγαγαν τα βλαστοκύτταρα από τις καρδιές τρωκτικών που υπέφεραν από καρδιακή ανεπάρκεια, σταματούσε αυτομάτως η αναγέννηση και η αποκατάσταση της καρδιάς. Αυτό τους απέδειξε την εγγενή αναγεννητική ικανότητα αυτών των κυττάρων σε περίπτωση ανεπάρκειας.

«Σε μία υγιή καρδιά, η ποσότητα των καρδιακών βλαστοκυττάρων είναι αρκετή για να επιδιορθώνει τον μυϊκό ιστό. Σε μία κατεστραμμένη καρδιά όμως, πολλά από αυτά τα βλαστοκύτταρα δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν ή να παράξουν νέο μυϊκό ιστό. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τα κατεστραμμένα καρδιακά βλαστοκύτταρα ή να προσθέσουμε καινούργια αναπτύσσοντάς τα στο εργαστήριο και χορηγώντας τα ενδοφλεβίως» εξήγησαν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες στη δημοσίευσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι υπάρχουσες θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια στοχεύουν στην αντιμετώπιση των αιτιών, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή προσβολή και η υπέρταση, και προβλέπουν αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, φαρμακευτική αγωγή, αλλά και χειρουργική επέμβαση στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Αφροδίτη Ραυτοπούλου

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα