Θεωρίες για το σύμπαν

ΡΕΠΟΡΤΑΖΘεωρίες για το σύμπανΔευτέρα, Αύγουστος 31, 2015 - 17:39

Η «άλλη» ζωή μέσα από τα μάτια του αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ και τα ερευνητικά «debate»


Για πολλοστή φορά στη βραβευμένη πλέον με Οσκαρ ζωή του ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Ο καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο επιστήμονας, που επικοινωνεί με ειδικά σχεδιασμένο γι' αυτόν λογισμικό ομιλίας, παρουσίασε μια νέα ιδέα του για τις μαύρες τρύπες, η ύπαρξη και λειτουργία των οποίων αποτελεί το

σταθερό αντικείμενο ενασχόλησής του εδώ και δεκαετίες.

Σε συνέδριο του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (KTH) στη Στοκχόλμη πριν από λίγες ημέρες ο Χόκινγκ υποστήριξε ότι οι πληροφορίες δεν εισέρχονται στο εσωτερικό των μελανών οπών, αλλά μετατρέπονται σε ολόγραμμα δύο διαστάσεων (2D) στην επιφάνεια του ορίζοντα γεγονότων τους, το αόρατο σύνορο της μαύρης τρύπας από το πέρας του οποίου δεν υπάρχει γυρισμός.

Η ανακοίνωση του Χόκινγκ προκάλεσε ένα παγκόσμιο debate ανάμεσα στους επιστήμονες για τη λειτουργία των μελανών οπών και του σύμπαντος. Ο Χόκινγκ έχει διατυπώσει πλήθος θεωριών και σκέψεων τόσο για το σύμπαν και για την ανθρωπότητα. Ας θυμηθούμε ορισμένες από αυτές. Ο Χόκινγκ δηλώνει τα τελευταία χρόνια υποστηρικτής της θεωρίας του λεγόμενου «κυκλικού σύμπαντος». Πρόκειται για μια θεωρία που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ένας αέναος κύκλος δημιουργίας συμπάντων.

Η συμπαντική εναλλαγή γίνεται, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, μέσω μιας φυσαλίδας, την οποία κβαντικές διακυμάνσεις δημιουργούν σε κάποιο κοσμικό κενό. Η φυσαλίδα αρχίζει να μεγαλώνει και καθώς μεγαλώνει, «καταπίνει» τον χώρο, δηλαδή το σύμπαν στο όποιο δημιουργήθηκε, επιτρέποντας έτσι σε ένα νέο σύμπαν να εγκατασταθεί στη θέση του προηγούμενου. Ο Χόκινγκ υποστηρίζει ότι το το μέλλον ή καλύτερα η επιβίωση του ανθρώπου περνά από τη μετακίνησή του σε άλλους πλανήτες.

Κατοικίες στη Σελήνη

Πιστεύει ότι αν δεν καταφέρουμε να αποικήσουμε σύντομα άλλους πλανήτες, το μέλλον του ανθρώπου στη Γη δεν είναι ευοίωνο. «Σε 50 χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει βάσεις και κατοικίες στη Σελήνη, στις οποίες θα ζουν άνθρωποι. Το ίδιο θα γίνει και στον Αρη έως το τέλος του αιώνα. Ο πλανήτης μας είναι ένας παλιός κόσμος που απειλείται από τη συνεχή αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και την εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες και να φτιάξουμε ένα σχέδιο Β. Αν θέλουμε ο άνθρωπος να επιβιώσει τα επόμενα εκατό χρόνια, πολύ περισσότερο αν μιλήσουμε για τα επόμενα χίλια, είναι επιβεβλημένη η αποίκηση άλλων κόσμων μακριά από τη Γη. Σε περίπτωση που ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι, είμαι βέβαιος ότι ο αιώνας που διανύουμε θα χαρακτηριστεί ως μια πραγματική διαστημική εποχή» υποστηρίζει ο Χόκινγκ.

Μία από τις τελευταίες προφητείες του αφορά τη σχέση του ανθρώπου με τα ρομπότ. Μιλώντας στο συνέδριο Zeitgeist στο Λονδίνο ο Χόκινγκ υποστήριξε ότι η ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της ανθρωπότητας. «Αντί να ανησυχούμε ποιος θα ελέγχει την τεχνητή νοημοσύνη, θα πρέπει να ανησυχούμε αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ελεγχθεί. Οπως πάνε τα πράγματα, οι υπολογιστές θα αποκτήσουν μεγαλύτερη νοημοσύνη από αυτή του ανθρώπου μέσα στα επόμενα 80 χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε πώς όταν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο οι υπολογιστές θα είναι ευθυγραμμισμένοι με τις ανθρώπινες ανάγκες, επιδιώξεις και στόχους» ανέφερε ο Χόκινγκ ανησυχώντας ότι μπορεί στο τέλος του αιώνα στη Γη να υπάρχει μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που δείχνουν ταινίες όπως «Ο εξολοθρευτής», όπου συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και πανίσχυρα ρομπότ έχουν καταλάβει τον πλανήτη και κυνηγούν τους ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα