Τα μυστικά ενός σεφ

ΚΟΣΜΟΣΤα μυστικά ενός σεφΣάββατο, Φεβρουάριος 14, 2015 - 15:30

Στα είκοσι χρόνια της καριέρας του ως προσωπικού σεφ έχει μαγειρέψει για διάφορες διασημότητες, αριστοκράτες και βασιλείς, με κάθε είδους γευστικό γούστο και παραξενιά, ενώ έχει κληθεί να απαντήσει και σε μερικές από τις πιο αναπάντεχες ερωτήσεις, όπως πόσες θερμίδες έχει μια φράουλα.

Οι εκκεντρικότητες, που άλλους θα τους άγχωναν και θα τους εκνεύριζαν, έγιναν ένα είδος λατρείας

για τον σεφ Μάικλ Χάργουντ, ο οποίος μεγάλωσε σε ένα μικροαστικό σπίτι στην Αγγλία. Τις εμπειρίες του τις κράτησε σαν θησαυρό και τις χρησιμοποιεί ως πηγή έμπνευσης στο βιβλίο του με τίτλο «The Manservant» που θα κυκλοφορήσει στις 24 Φεβρουαρίου. Παρότι δεν αποκαλύπτει ονόματα πελατών του, γράφει ξεκάθαρα πως κάποιοι, όπως η βασίλισσα Ελισάβετ και ο δούκας Φίλιππος του Εδιμβούργου, τρώνε απλά, αποφεύγοντας τα ζυμαρικά, ενώ ο πρίγκιπας Ουίλιαμ λατρεύει τις τυρόπιτες με cottage cheese.

Στο βιβλίο περιγράφει τις συνήθειες των διαφορετικών «φυλών» των VIP για τους οποίους έχει κληθεί να μαγειρέψει. Ως Βρετανός, καταπιάνεται με την αριστοκρατική πελατεία του, η οποία, όπως τονίζει, δεν ανέχεται «διατροφικές ιδιοσυγκρασίες» τύπου χορτοφάγου.

«Μπορεί να μην τρως κρέας, αλλά αυτό δεν άξιζε στα μάτια του να έχει ονομασία. Απλά χαμογελάς και λες "όχι, ευχαριστώ", όταν ο μπάτλερ έρχεται με την πιατέλα που έχει μοσχάρι» λέει χαρακτηριστικά.

Παραξενιές

Αντίθετα, οι πλούσιοι επιχειρηματίες έχουν πολύ πιο ανεκτική στάση απέναντι στις παραξενιές στο φαγητό. Ο Χάργουντ αναφέρεται σε έναν Ρώσο πελάτη του στο Μονακό, που του ζητούσε να φτιάξει πιάτα... μωρουδιακού φαγητού. «Δεν μου μιλούσε και δεν με κοιτούσε, αλλά ο προσωπικός διερμηνέας του μου είπε ότι δεν του άρεσε να μασάει. Δεν είχε γίνει λάθος στη μετάφραση. Ηθελε να του αγοράσω το καλύτερο μοσχάρι wagyu και να του το κάνω πουρέ» αποκαλύπτει ο σεφ.

Οι ακριβές πρώτες ύλες είναι ο κανόνας, οπότε συχνά πυκνά ο Χάργουντ παρασκεύαζε γεύματα των 1.000 ευρώ η μερίδα για ένα ζευγάρι στο Σεν Μόριτζ. «Το αγαπημένο φαγητό τους ήταν ψητή πατάτα με 200 γραμμάρια χαβιάρι Beluga από πάνω» εξηγεί.

Εχει συναντήσει ωστόσο και πολύ ταπεινά γούστα. Για παράδειγμα, όταν δούλευε για μια οικογένεια στις ΗΠΑ, τα παιδιά παρακαλούσαν για λουκάνικα και διαμαρτύρονταν έντονα όταν ο πατέρας τους τους αντιπρότεινε αστακό. Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ήταν η προσαρμογή των πιάτων των πελατών του στις υποδείξεις των διατροφολόγων. Σε μια περίπτωση η κυρία του σπιτιού επέμενε να βάζει μπροστά της ένα μικρό πιατάκι και τη μερίδα που της αναλογούσε να την τοποθετεί σε αυτό σχηματίζοντας κάτι σαν πύργο προκειμένου να τη χωρέσει ολόκληρη. Σε μια άλλη περίπτωση σέρβιρε μία φράουλα για επιδόρπιο και ρωτήθηκε για τις θερμίδες της. «Απλώς είπα ό,τι μου κατέβηκε. Κανείς δεν σε προσλαμβάνει για να διστάζεις» εξηγεί ο σεφ.

Κατερίνα Νικολοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα