«Σύμμαχος» του καρκίνου

ΥΓΕΙΑ«Σύμμαχος» του καρκίνουΤετάρτη, Φεβρουάριος 20, 2019 - 18:02

❱❱ Το κάπνισμα καταστέλλει το ανοσοποιητικό και μειώνει τις πιθανότητες καταπολέμησής του

Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα ακόμη μιας νέας μελέτης για τη σχέση καπνίσματος και καρκίνου. Το κάπνισμα, εκτός από το γεγονός ότι αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου (με κυριότερο τον καρκίνο του πνεύμονα), λειτουργεί υπέρ της -θανατηφόρας- νόσου και μέσω ακόμη ενός μηχανισμού.

Μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα 700 ασθενών με μελάνωμα

έδειξε ότι το κάπνισμα καταστέλλει το ανοσοποιητικό και με τον τρόπο αυτό μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες καταπολέμησης του καρκίνου, όταν αυτός εμφανιστεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ανοσοποιητικό σύστημα των καπνιστών εξακολουθεί να λειτουργεί, είναι όμως λιγότερο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Ως αποτέλεσμα, οι καπνιστές που πάσχουν από μελάνωμα έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν της νόσου σε διάστημα 10 ετών από τη διάγνωση σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη μελέτη, που έγινε από το πανεπιστήμιο του Λιντς και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Research», συνιστά ακόμη ένα επιχείρημα υπέρ της διακοπής του καπνίσματος, ιδίως για τους ασθενείς που έχουν μόλις διαγνωστεί με κακόηθες μελάνωμα.

Διάγνωση

Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να καταφέρουν να εντοπίσουν ποιες χημικές ουσίες ευθύνονται για την παρατηρηθείσα πτώση στα ποσοστά επιβίωσης, αλλά και ποιος είναι ο κρίσιμος αριθμός τσιγάρων που προκαλεί την καταστολή της άμυνας του οργανισμού.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σαν μια ορχήστρα με πολλά κομμάτια. Η έρευνα αυτή υποδηλώνει ότι το κάπνισμα διαταράσσει τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα κομμάτια συνεργάζονται, επιτρέποντας στους “μουσικούς” να συνεχίσουν μεν να παίζουν, αλλά όχι τόσο συντονισμένα. Με βάση τα ευρήματα, η διακοπή του καπνίσματος πρέπει να συστήνεται έντονα στα άτομα που έχουν μόλις διαγνωστεί με μελάνωμα» τόνισε η Τζούλια Νιούτον Μπίσοπ, επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια Δερματολογίας στο πανεπιστήμιο του Λιντς, ενώ η δρ Τζούλια Σαρπ, από το Cancer Research UK που χρηματοδότησε τη μελέτη, πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κάπνισμα μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών με μελάνωμα. Πρέπει, επομένως, να εξασφαλίσουμε ότι θα προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια σε αυτούς τους ασθενείς για να κόψουν το τσιγάρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα