Ψάχνει για τον... θησαυρό στην «πλούσια ακτή»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ23.00 ΝΕΡΙΤ, ΝΕΡΙΤ HDΨάχνει για τον... θησαυρό στην «πλούσια ακτή»Κυριακή, Ιούνιος 29, 2014 - 13:00

Η επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων είναι έτοιμη να γράψει άλλη μία χρυσή σελίδα στην ιστορία της. Αυτή τη φορά έχοντας ως στόχο να ξεπεράσει το εμπόδιο της Κόστα Ρίκα και να βρεθεί στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Το μαγευτικό ταξίδι στη Βραζιλία στο μεγάλο ραντεβού του παγκόσμιου ποδοσφαίρου συνεχίζεται και μετά το Μπέλο Οριζόντε, το Νατάλ και τη Φορταλέζα σειρά παίρνει η Ρεσίφε. Μια πόλη που στα πορτογαλικά σημαίνει

«ύφαλος» και έχει το προσωνύμιο «η Βενετία της Βραζιλίας», εξαιτίας του πλήθους των ποταμιών και γεφυριών της. Αυτή τη φορά όμως όλοι οι Ελληνες θέλουν η Ρεσίφε να γίνει ο σκόπελος της Κόστα Ρίκα, η πόλη όπου οι Ελληνες ποδοσφαιριστές θα σταματήσουν τη φρενήρη της πορεία στο Μουντιάλ.

Η εθνική μας ομάδα δείχνει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετά τη νίκη-πρόκριση επί της Ακτής Ελεφαντοστού του Ντρογκμπά και των αδελφών Τουρέ είναι έτοιμο απέναντι σε ακόμη μία μεγάλη πρόκληση.

Οι 300 πιστοί

Η εθνική ομάδα δεν θα παίξει απόψε μόνη της. Εντεκα στον αγωνιστικό χώρο, 300 πιστοί του «Γαλανόλευκου Φάρου» στις κερκίδες και 11.000.000 καρδιές που θα πάλλονται και θα αγωνιούν για την πολυπόθητη πρόκριση. Ποια θα είναι η συνέχεια, αν έρθει η πρόκριση; Το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων του Μουντιάλ θα φέρει στον δρόμο μας τον νικητή της αναμέτρησης Ολλανδία - Μεξικό, δύο ομάδες που ξεχώρισαν με το αγωνιστικό τους στιλ και το πάθος τους στο γήπεδα της Βραζιλίας!

Οσο για την αποψινή μας αντίπαλο; Η «Espresso της Κυριακής» περνά στο μικροσκόπιο την Κόστα Ρίκα, την ομάδα της «πλούσιας ακτής» και του Τζόελ Κάμπελ, του παίκτη του Ολυμπιακού, ο οποίος με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας έχει βαλθεί να τρελάνει τους πάντες. Η Κόστα Ρίκα ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ στον «όμιλο του θανάτου», μαζί με Ιταλία, Αγγλία και Ουρουγουάη -τρεις χώρες που έχουν κατακτήσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή- και όμως κατάφερε να τερματίσει πρώτη, με δύο νίκες, μία ισοπαλία και 4-1 τέρματα προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό.

Το όνομά της μπορεί να μην προκαλεί «σοκ και δέος», επειδή οι διακρίσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ελάχιστες, όμως τα πεπραγμένα σε αυτό το Μουντιάλ μιλούν από μόνα τους για την ομάδα-υπόδειγμα του Κολομβιανού Χόρχε Λουίς Πίντο, η οποία παίρνει για τέταρτη φορά στην ιστορία της μέρος στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού του πλανήτη.

Πετυχημένη ομάδα

Η «La Sele» εκ του «La Seleccion», που σημαίνει «η Εθνική» στα ισπανικά, είναι πάντως μία από τις πιο πετυχημένες ομάδες της Βόρειας Αμερικής. Μεγάλο της «όπλο» είναι ο ενθουσιασμός και αδύνατο σημείο της η απειρία κάποιων ποδοσφαιριστών, που για καλή τους τύχη δεν την έχουν «πληρώσει» ακόμα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα συμβεί σήμερα...

Πριν ξεκινήσει πάντως το Μουντιάλ κι έχοντας μπροστά του τρία «μεγαθήρια» ο Λουίς Πίντο έλεγε «μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση και να προκριθούμε στους 16» δείχνοντας να πιστεύει στις ικανότητες της ομάδας του. Τώρα πια πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και πιο πέρα.

Το 1990 η Κόστα Ρίκα στα γήπεδα της Βραζιλίας πήγε πρώτη φορά στους «δεκαέξι» και πλέον θέλει να προσθέσει μια νέα χρυσή σελίδα στην ιστορία της περνώντας στους «οκτώ». Στην προκριματική φάση του Μουντιάλ είχε σταθερή πορεία καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ, ενώ άφησε πίσω της δύο θέσεις το Μεξικό.

Το πιο λαμπρό της αστέρι είναι πια ο πολύ γνώριμος μας Τζόελ Κάμπελ που αγωνίστηκε φέτος στον Ολυμπιακό ως δανεικός από την Αρσεναλ και ήταν εκ των κορυφαίων στη Σούπερ Λίγκα με 32 συμμετοχές, 8 γκολ και 9 ασίστ. Ο Λουίς Πίντο κατάφερε να πάρει από τον 22χρονο άσο, που είναι περιζήτητος, όλα εκείνα τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν στο παιχνίδι του (ταχύτητα και καλή τεχνική) και να τον κάνει «πρώτο βιολί» της ομάδας του.

Τον τίτλο του αστεριού πριν από την έναρξη της διοργάνωσης είχε ωστόσο (και δικαίως) ο 28χρονος Μπράιαν Ρουίς, ο οποίος ξεχωρίζει για την κίνησή του με την μπάλα στα πόδια, αλλά και την εξαιρετική του κάθετη πάσα, αλλά στο Μουντιάλ τού έχει «κλέψει» τη δόξα ο Κάμπελ.

Αλεπού των πάγκων

Το 4-5-1 που σε φάση άμυνας μετατρέπεται σε 5-4-1 είναι το αγαπημένο σύστημα του Λουίς Πίντο, μιας «αλεπούς των πάγκων», που το ακολουθεί πιστά σε όλη αυτή τη φάση του Μουντιάλ και δικαιώνεται απόλυτα. Λατρεύει την πειθαρχία και έχει πετύχει να την περάσει στους παίκτες του είτε εντός είτε εκτός των γηπέδων. Μελετάει πολύ καλά τους αντιπάλους του, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας του είναι για σεμινάριο, με κύρια χαρακτηριστικά τις κοντινές αποστάσεις μεταξύ των παικτών και το αδιάκοπο τρέξιμο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου.

Για την αμυντική γραμμή ο Λουίς Πίντο έχει επιλέξει κυρίως παίκτες που διαθέτουν ευρωπαϊκή εμπειρία ξεκινώντας από τον τερματοφύλακα Νάβας (Λεβάντε), ο οποίος κάνει εξαιρετικό τουρνουά έχοντας δεχτεί μόλις ένα γκολ. Μπροστά του δεσπόζουν ο Ντουάρτε της Κλαμπ Μπριζ, ο Ντίας της Μάιντζ και ο Γκαμπόα της Ρόζενμποργκ. Παίκτες με καλή αμυντική συμπεριφορά, που δεν αφήνουν ανοιχτούς διαδρόμους μπροστά από την εστία τους. Ο Μπόρχες της ΑΙΚ Στοκχόλμης μαζί με τον Μπολάνιος της Κοπεγχάγης και τον Ρουίς της Αϊντχόφεν είναι εκείνοι ξεχωρίζουν στη μεσαία γραμμή, ενώ μοναδικός προωθημένος είναι ο Κάμπελ που προσπαθεί με ατομικές προσπάθειες να απειλήσει.

Απίθανη πορεία

Η παρουσία της εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και η απίθανη πορεία της αποφέρουν στην ομοσπονδία πολύ σημαντικά οικονομικά κέρδη. Αυτό η ΕΠΟ το διαπίστωσε προτού ολοκληρωθεί η διοργάνωση, καθώς έχει ήδη βάλει στα ταμεία της το ποσό των 17.000.000 ευρώ, την ώρα που η εισροή χρημάτων δεν είναι βέβαιο ότι θα σταματήσει εδώ! Συγκεκριμένα, για την παρουσία της Εθνικής στους ομίλους, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα λάβει 8.000.000 ευρώ, ενώ η πρόκριση στους «16» με το γκολ του Σαμαρά θα αποφέρει άλλα 9.000.000 ευρώ. Εάν μάλιστα οι Ελληνες διεθνείς αποκλείσουν την Κόστα Ρίκα, η ΕΠΟ θα εισπράξει άλλα 14.000.000 ευρώ!

Η... αρένα της μάχης για τους «οκτώ»

Το Αρένα Περναμπούκο (Arena Pernambuco) που θα φιλοξενήσει το αποψινό, μεγάλο παιχνίδι κατασκευάστηκε για τις ανάγκες του Μουντιάλ και η συνολική δαπάνη ανήλθε στα 532 εκατ. δολάρια. Αποτελεί την έδρα της Ναούτικο Καπιμπαρίμπε και τα πρώτα έργα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2010 ενώ τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 22 Μαΐου. Στα πέριξ του γηπέδου, που έχει χωρητικότητα 43.000 θέσεων χτίστηκαν ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και δημιουργήθηκαν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας που ανακούφισαν τους κατοίκους της πόλης Ρεσίφε.

Παίκτες στην ίδια ομάδα

Τέσσερις παίκτες που φόρεσαν φέτος τη φανέλα του Ολυμπιακού θα πατήσουν απόψε τον αγωνιστικό χώρο του Arena Pernambuco, με τη διαφορά ότι ο ένας από αυτούς θα είναι στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Ο Τζόελ Κάμπελ θα συναντήσει σε έναν αγώνα «ζωής ή θανάτου» τους συμπαίκτες του Ολυμπιακό Κώστα Μανωλά, Χοσέ Χολέμπας και Γιάννη Μανιάτη που θα ξεκινήσουν σίγουρα στη βασική ενδεκάδα κι ενδεχομένως να προστεθεί και ο Ανδρέας Σάμαρης, τον οποίο ο Σάντος έχει στο μυαλό του έπειτα από την εκπληκτική του απόδοση στο ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού. Συμπαίκτες στην ισπανική Λεβάντε είναι εξάλλου ο τερματοφύλακας της Κόστα Ρίκα και ο διεθνής μας αμυντικός Λουκάς Βύντρα που δεν έχει πάρει ακόμη χρόνο συμμετοχής στο Μουντιάλ. Επίσης στη Φούλαμ συνυπήρξαν φέτος στο πρώτο μισό της περιόδου ο Γιώργος Καραγκούνης και ο επιθετικός των αντιπάλων μας Μπράιαν Ρουίς, ο οποίος αποχώρησε τον Ιανουάριο και στη θέση του αποκτήθηκε ο Κώστας Μήτρογλου!

Παύλος Κατώνης

Keywords
Τυχαία Θέματα