Πράσινο φως για την κυκλοφορία του ρομποτικού εξωσκελετού!

14:03 6/8/2013 - Πηγή: Espresso

Το πράσινο φως για την κυκλοφορία του και στην Ευρώπη πήρε ο ρομποτικός εξωσκελετός «Robot Suit Hal», καθώς έλαβε το απαραίτητο πιστοποιητικό ασφαλείας του γερμανικού ινστιτούτου ελέγχου TUV. Η εξωσκελετική ρομποτική συσκευή, η λειτουργία της οποίας βασίζεται στα βιο-ηλεκτρικά σήματα που λαμβάνει από τους μυς, μετά από δοκιμές σε πολλά νοσοκομεία της Ιαπωνίας έχει αποδειχτεί ιδιαιτέρως βοηθητική στην αποκατάσταση

ασθενών και στη σωματική άσκηση αναπήρων και ηλικιωμένων.

Το Hybrid Assistive Limb ή HAL (υβριδικό βοηθητικό μέλος) είναι ουσιαστικά μια ρομποτική συσκευή από μέταλλο και σκελετό που φοριέται στο πόδι, όπου ουσιαστικά ανιχνεύει τα βιο-ηλεκτρικά σήματα των μυών, προβλέποντας και στηρίζοντας τις επόμενες κινήσεις του σώματος. Είναι σχεδιασμένο ειδικά για να βοηθάει ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα στις καθημερινές τους δραστηριότητες και να προσφέρει βοήθεια σε νοσοκόμους όταν χρειάζεται να σηκώσουν κάποιον υπό ανάρρωση ασθενή. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα που εργάζονται σε δουλειές που απαιτούν μεγάλη σωματική αντοχή, αλλά και στο πλαίσιο μακροχρόνιας αποκατάστασης ασθενών.

«Αυτή τη στιγμή το HAL είναι σε θέση να ανιχνεύει πολύ αδύναμα σήματα μέσω ενός ειδικού ανιχνευτή που τοποθετείται στην επιφάνεια της επιδερμίδας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της εταιρείας Cyberdyne που το κατασκεύασε, σε συνεργασία με το Tsukuba University της Ιαπωνίας. Σε αυτήν, το HAL, το οποίο λειτουργεί με μπαταρίες, χαρακτηρίζεται «σύστημα εθελοντικού ελέγχου» που παρέχει κίνηση ερμηνεύοντας τις προθέσεις του χρήστη μέσω των σημάτων. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2008, για καθαρά ιατρικούς σκοπούς, και το 2011 ανακοινώθηκε η έναρξη των κλινικών δοκιμών του, οι οποίες στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει και δεύτερο τύπο ρομποτικού εξωσκελετού, ειδικά για υπαλλήλους που χρειάζονται αυξημένη προστασία από την ακτινοβολία, στο πλαίσιο της επιχείρησης καθαρισμού του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα. Η Ιαπωνία θεωρείται άλλωστε η «μητέρα των ρομπότ», καθώς βιομηχανικά ρομπότ χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στον χώρο της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ ρομποτικές στολές έχουν αρχίσει να εισβάλουν στον χώρο της νοσοκομειακής περίθαλψης.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα