«Πράσινο φως» για τα «κελιά του έρωτα» στις φυλακές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Πράσινο φως» για τα «κελιά του έρωτα» στις φυλακέςΤρίτη, Μάρτιος 29, 2016 - 15:28

Σε κατάλληλο τμήμα των Φυλακών Γρεβενών θα λειτουργήσει το πρώτο «κελί του έρωτα», σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος εγκαινίασε χθες στο ίδιο κατάστημα το πρώτο Παιδικό Επισκεπτήριο στην Ελλάδα.
Η ύπαρξη χώρων συνάντησης συζύγων και συντρόφων με τους κρατουμένους αποτελεί διεθνή πρακτική, ωστόσο πρόσφατα ενσωματώθηκε στον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή κάνοντας πραγματικότητα ένα πάγιο αίτημα των κρατουμένων. Σημειώνεται ωστόσο ότι και προ ετών είχε εξαγγελθεί ανάλογη πρόβλεψη, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε, λόγω του υπερπληθυσμού των φυλακών και της έλλειψης υποδομών.

Οσον αφορά το Παιδικό Επισκεπτήριο που εγκαινίασε στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Γρεβενών ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρόκειται για έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με κατάλληλη επίπλωση, ώστε να θυμίζει παιδικό δωμάτιο. Εκεί οι κρατούμενοι γονείς θα μπορούν να συναντούν τα παιδιά τους, υπό τη διακριτική επίβλεψη σωφρονιστικού υπαλλήλου, ενώ το παιδί θα φτάνει στον εν λόγω χώρο χωρίς να μπαίνει στο εσωτερικό της φυλακής. «Το Παιδικό Επισκεπτήριο υλοποιεί την πολιτική για φυλακές με ανθρώπινο πρόσωπο, με ειδικότερο σκοπό να μπορούν οι γονείς κρατούμενοι να περνούν χρόνο με τα μικρά παιδιά τους σε κατάλληλες συνθήκες» τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Την εποπτεία της συγκεκριμένης δράσης έχει ο γενικός γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης, ενώ το Παιδικό Επισκεπτήριο έγινε χωρίς πρόσθετη δημόσια δαπάνη, αλλά με τις προσπάθειες του προσωπικού και των κρατουμένων. Τα μοντέρνα παιδικά έπιπλα είναι αντικείμενα δωρεάς, ενώ ο χώρος διακοσμήθηκε με ζωγραφιές κρατουμένου, στον οποίο ο υπουργός απένειμε έπαινο και χρηματικό βραβείο. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αντίστοιχος χώρος ετοιμάζεται και στη Φυλακή Γυναικών Θήβας.

Keywords
Τυχαία Θέματα