Πονόλαιμος με «παγίδες»

ΥΓΕΙΑΠονόλαιμος με «παγίδες»Παρασκευή, Οκτώβριος 26, 2018 - 19:44

❱❱ Συχνά συνδέεται με απλές λοιμώξεις, όμως μπορεί να αποδειχθεί στρεπτόκοκκος

Η εποχή των ιώσεων είναι προ των πυλών και ήδη πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι τους γδέρνει ο λαιμός τους ή ότι είναι ξερός. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου οι ασθενείς υποφέρουν γιατί δεν μπορούν να καταπιούν.

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, ο πόνος στον λαιμό συνδέεται τις περισσότερες φορές με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μπορεί να κρύβει και σοβαρές αίτιες, όπως ο στρεπτόκοκκος.

«Για τον πονόλαιμο,

παρά την καθιερωμένη άποψη ότι οφείλεται σε βακτήρια, έχει αποδειχθεί ότι η συχνότερη αιτία που του προκαλεί είναι οι ιοί. Τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν πονόλαιμο, αλλά έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται μόνο για το 20% των περιπτώσεων» επισημαίνει η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, και συνεχίζει: «Οταν τα βακτήρια ευθύνονται για την πρόκληση φαρυγγίτιδας, το πιο κοινό αίτιο είναι ο στρεπτόκοκκος. Εάν ο γιατρός υποψιαστεί κάτι τέτοιο, θα κάνει strep τεστ, όπως λέγεται, που θα δείξει σε λίγα λεπτά εάν υπάρχει στρεπτόκοκκος, ώστε να ξεκινήσει θεραπεία με αντιβίωση».

Πάντως, ξηρότητα στον λαιμό ή και φαρυγγίτιδα προκαλούν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία, η θέρμανση εσωτερικού χώρου, η χρήση κλιματιστικού, τα αλλεργιογόνα και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Επίσης, η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι μια συνήθης βακτηριακή αιτία πονόλαιμου.

Επειδή η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε ρευματικό πυρετό, επιβάλλεται η χορήγηση αντιβιοτικών. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα συχνά περιλαμβάνει πυρετό, λευκές πυώδεις πλάκες στον λαιμό και διογκωμένους ή ευαίσθητους τραχηλικούς λεμφαδένες.

Ελεγχος

«Ο πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος βοηθάει να ξεκαθαρίσουμε την αιτία του προβλήματος και να δώσουμε στον πάσχοντα την κατάλληλη αγωγή» αναφέρει η κυρία Ανατολή Παταρίδου. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ξέρει ο κόσμος ότι αν κάποιος στο περιβάλλον του έχει στρεπτόκοκκο έχει 25% πιθανότητες να κολλήσει.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και με σαπούνι και η αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα επιβάλλονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα