«Πόλεμος» • Συμφωνία με αίμα και δάκρυα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ«Πόλεμος» • Συμφωνία με αίμα και δάκρυαΔευτέρα, Ιούνιος 18, 2018 - 14:36

❱❱ Μάχες σώμα με σώμα διαδηλωτών και ΜΑΤ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πισοδέρι για τη νέα ονομασία των Σκοπίων

Από τη
Μαρία Μεϊμάρη

Πολεμικό κλίμα επικράτησε χθες στο μικρό χωριό Πισοδέρι του Δήμου Πρεσπών, όπου

η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική από νωρίς το πρωί της Κυριακής, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα έδωσαν ραντεβού προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την υπογραφή της συμφωνίας Αθήνας - Σκοπίων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Σε ολόκληρη την περιοχή ξέσπασαν άγριες μάχες σώμα με σώμα, με ρίψη αντικειμένων και εκτεταμένη χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης από τους άνδρες των ΜΑΤ, ακόμη και σε βάρος γυναικών και μικρών παιδιών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 αστυνομικοί και πολίτες.

Εκατοντάδες πούλμαν, αλλά και Ι.Χ. με 10.000 διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας έφτασαν λίγο μετά τις 10.30 στην πλαγιά πίσω από το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας, στο Πισοδέρι. Λίγη ώρα αργότερα, κρατώντας γαλανόλευκες και μαύρες σημαίες, επιχείρησαν να πάνε στους Ψαράδες, όπου γινόταν η τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, παρουσία και των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Ωστόσο, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου όταν σε κάποιο σημείο της πορείας έπεσαν πάνω στον φραγμό των ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών, ενώ οι διαδηλωτές «απάντησαν» με πέτρες, ξύλα και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν στην πλαγιά, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα από τα δεκάδες δακρυγόνα να γίνει αποπνικτική.

Η ένταση εκτονώθηκε τελικά γύρω στις 3 μετά το μεσημέρι, όμως -σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση- τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί και επτά διαδηλωτές, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός αυτών που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από την εκτεταμένη χρήση χημικών.

Επεισόδια

Οσο ήταν σε εξέλιξη τα επεισόδια, στο χωριό Ψαράδες έμπαιναν οι υπογραφές για τη νέα ονομασία των Σκοπίων. Στα παραλειπόμενα της εκδήλωσης, που δεν έμειναν ασχολίαστα, καταγράφονται η καλή διάθεση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος ευχήθηκε στον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για τα 78α γενέθλιά του, τραγουδώντας το... «Happy birthday», και η selfie του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ μέσα στο σκάφος που τον μετέφερε στον χώρο της εκδήλωσης.

Την ίδια ώρα στους Ψαράδες και στον Λαιμό Φλώρινας οι καμπάνες στις εκκλησίες χτυπούσαν πένθιμα σε ένδειξη θλίψης για την υπογραφή της συμφωνίας.

Η ΓΡΑΒΑΤΑ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΖΑΕΦ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Ενα ιδιαίτερο και συνάμα... συμβολικό δώρο έκανε ο Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα για την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες για το ονοματολογικό. Τη στιγμή που οι δύο αντιπροσωπίες έπαιρναν θέση για τις καθιερωμένες φωτογραφίες, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έβγαλε την μπορντό γραβάτα που φορούσε και τη χάρισε στον Ελληνα ομόλογό του, ο οποίος ξέσπασε σε γέλια! Ωστόσο, το στιγμιότυπο είχε και συνέχεια, καθώς μετά το τέλος της φωτογράφισης ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν πλησίασε τον Αλέξη Τσίπρα, του ζήτησε τη γραβάτα και του την έκανε... ποσέτ (μαντίλι για την τσέπη του σακακιού)!

Keywords
Τυχαία Θέματα