Ποιος θα πάρει το χρυσό αγαλματάκι;

ΚΟΣΜΟΣΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣΠοιος θα πάρει το χρυσό αγαλματάκι;Παρασκευή, Ιανουάριος 15, 2016 - 16:19

Μεγάλος πρωταγωνιστής στην 88η απονομή των βραβείων αναμένεται να είναι «Η επιστροφή», ενώ αίσθηση έκανε η απουσία του «Star Wars»

Το επικό γουέστερν του Αλεχάντρο Ινιάριτου «Η επιστροφή» αναμένεται να αποτελέσει τον μεγάλο πρωταγωνιστή της 88ης τελετής απονομής των Οσκαρ, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 12 υποψηφιότητες και να προσφέρει την τρίτη -και τυχερή άραγε;- ευκαιρία στον Λεονάρντο ντι Κάπριο

να αποσπάσει το πρώτο χρυσό αγαλματίδιο της καριέρας του στην απονομή της 28ης Φεβρουαρίου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ



Η ταινία κατάφερε να αποσπάσει υποψηφιότητες στις μισές από όλες τις πιθανές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α' και β' ανδρικού ρόλου. Στη 2η θέση με 10 υποψηφιότητες ακολουθεί η «Mad Max: Ο δρόμος της οργής» του Τζορτζ Μίλερ και στην 3η με 7 υποψηφιότητες «Η διάσωση» του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, που έγινε από τους σκηνοθέτες Ανγκ Λι και Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα το επίσημο site της Ακαδημίας να πέσει για αρκετά λεπτά.

Ελλειψη μαύρων ηθοποιών

Αρνητικά σχολιάστηκε η έλλειψη μαύρων ηθοποιών τόσο στις ανδρικές όσο και στις γυναικείες κατηγορίες, αλλά και το γεγονός ότι το Οσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας θα αποτελέσει φέτος αυστηρά ανδρική υπόθεση, με όλους τους υποψηφίους να είναι άνδρες. Εκπληξη, εξάλλου, αποτελεί η απουσία των Ρίντλεϊ Σκοτ («Η διάσωση»), Κουέντιν Ταραντίνο («Οι Μισητοί 8») και Τζ. Τζ. Αμπραμς «Star Wars: Η δύναμη ξυπνά») από την πεντάδα.

Στις μεγάλες εκπλήξεις της φετινής λίστας συγκαταλέγονται επίσης η υποψηφιότητα του Τομ Χάρντι («Η επιστροφή») στην κατηγορία β' ανδρικού ρόλου και η απουσία της «Carol» από τις υποψηφιότητες καλύτερης ταινίας. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται αναμφίβολα φέτος στην κατηγορία α' ανδρικού ρόλου, καθώς η μάχη για την κατάκτηση του τίτλου του καλύτερου ηθοποιού εξελίσσεται σε αγώνα μπρα ντε φερ ανάμεσα στον Λεονάρντο ντι Κάπριο και τον Εντι Ρεντμέιν («Danish Girl»).



Ο μεν πρώτος θα επιχειρήσει να αποτινάξει από πάνω του την ταμπέλα του μεγάλου χαμένου, δεδομένου ότι έχει υπάρξει τρεις φορές υποψήφιος α' ανδρικού ρόλου και μία φορά β΄ ανδρικού ρόλου, αλλά δεν έχει κερδίσει καμία, ενώ ο δεύτερος θα επιχειρήσει να κάνει το 2 στα 2 μετά την περσινή νίκη του. Και στην κατηγορία β' ανδρικού ρόλου, όμως, αίσθηση κάνει το comeback του Σιλβέστερ Σταλόνε στον πίνακα των υποψηφιοτήτων, 39 χρόνια ύστερα από εκείνη που είχε αποσπάσει για τον «Rocky».

Και Ελληνας ανάμεσα στα φαβορί

Σοβαρές ελπίδες για ελληνικό θρίαμβο στα φετινά Oσκαρ δίνουν οι πολλαπλές υποψηφιότητες της ταινίας «Mad Max: Ο δρόμος της οργής», με την υπογραφή του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη, παραγωγού και σεναριογράφου Τζορτζ Μίλερ. Ο Τζορτζ Μηλιώτης, όπως είναι το πραγματικό επίθετό του, φαίνεται ότι θα είναι από τους μεγάλους νικητές της 88ης απονομής, έχοντας αποσπάσει δέκα υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας. Εχοντας ήδη ένα Οσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων για το «Happy Feet» και ακόμη τρεις υποψηφιότητες στο ενεργητικό του, ο 70χρονος σκηνοθέτης αναμένεται να αποτελέσει δύσκολο αντίπαλο για την «Επιστροφή» του Ινιάριτου, κυρίως στις λεγόμενες τεχνικές κατηγορίες.

Ο Μηλιώτης, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι δεν σκοπεύει να σκηνοθετήσει άλλη ταινία του franchise «Mad Max», γεννήθηκε στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας από Ελληνες μετανάστες. Ο πατέρας του, Δημήτρης, κατάγονταν από τα Κύθηρα, ενώ η μητέρα του, Αγγελική, από οικογένεια Ελλήνων προσφύγων της Μικρασίας.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Καλύτερης Ταινίας
«Το μεγάλο σορτάρισμα»
«Η γέφυρα των κατασκόπων»
«Brooklyn»
«Mad Max: ο δρόμος της οργής»
«Η διάσωση»
«Η επιστροφή» («The revenant»)
«Το δωμάτιο»
«Spotlight»

Σκηνοθεσίας
Ανταμ ΜακΚέι, «Το μεγάλο σορτάρισμα»
Τζορτζ Μίλερ, «Mad Max: ο δρόμος της οργής»
Αλεχάντρο Ινιάριτου, «Η επιστροφή» («The revenant»)
Λένι Αμπραχαμσον, «Το δωμάτιο»
Τομ Μακάρθι, «Spotlight»

Α' Ανδρικού Ρόλου
Μπράιαν Κράνστον, «Trumbo»
Ματ Ντέιμον, «Η διάσωση»
Λεονάρντο ντι Κάπριο, «Η επιστροφή» («The revenant»)
Μάικλ Φασμπέντερ, «Steve Jobs»
Εντι Ρεντμέιν, «The Danish girl»

Α' Γυναικείου Ρόλου
Κέιτ Μπλάνσετ, «Carol»
Μπρι Λάρσον, «Το δωμάτιο»
Τζένιφερ Λόρενς, «Joy»
Σάρλοτ Ράμπλινγκ «45 χρόνια»
Σίρσα Ρόναν, «Brooklyn»

Β' Γυναικείου Ρόλου
Τζένιφερ Τζέισον Λι, «Οι μισητοί οκτώ»
Ρούνεϊ Μάρα, «Carol»
Ρέιτσελ Μακ Ανταμς, «Spotlight»
Αλίσια Βίκαντερ, «The Danish girl
Κέιτ Γουίνσλετ, «Steve Jobs»

Β' Ανδρικού Ρόλου
Κρίστιαν Μπέιλ, «Το μεγάλο σορτάρισμα»
Τομ Χάρντι, «Η επιστροφή» («The revenant»)
Μαρκ Ράφαλο, «Spotlight»
Μαρκ Ράιλανς, «Η γέφυρα των κατασκόπων»
Σιλβέστερ Σταλόνε, «Κριντ: Η γέννηση ενός θρύλου»

Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
«Mustang» (Γαλλία)
«Στην αγκαλιά του φιδιού» (Κολομβία)
«Ο γιος του Σαούλ» (Ουγγαρία)
«Theeb» (Ιορδανία)
«A war» (Δανία)



Keywords
Τυχαία Θέματα