Ποια είναι η ιδανική λύση για πολλαπλές φραγμένες αρτηρίες

14:03 7/5/2013 - Πηγή: Espresso

Στο κρίσιμο ερώτημα «bypass ή μπαλονάκι;» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση πολλαπλών φραγμένων αρτηριών, η επιλογή δεν μπορεί παρά να είναι «κατά περίπτωση», απαντούν οι ερευνητές. Νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Μαρκ Λάτκι, έδειξε ότι ο μέσος ασθενής ανταποκρίνεται καλύτερα μετά από επέμβαση bypass συγκριτικά με την τοποθέτηση στεντ, ωστόσο σε περιπτώσεις μη καπνιστών ασθενών που έπασχαν από διαβήτη ή καρδιακή ανεπάρκεια,

η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος φέρεται να είναι αυτή της αγγειοπλαστικής.

Για την έρευνά του ο Λάτκι και οι συνάδελφοί του μελέτησαν αρχεία 105.156 ασθενών που είχαν υποβληθεί είτε σε επέμβαση bypass είτε είχαν ακολουθήσει τη μέθοδο των στεντ μεταξύ 1992 και 2008. Οι ασθενείς από κάθε γκρουπ ομαδοποιήθηκαν εν συνεχεία ανάλογα με την ηλικία τους και το έτος που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο μέσος όρος ασθενών έζησε 19 μέρες περισσότερο μετά από επέμβαση bypass σε σύγκριση με τη μέθοδο των στεντ. Οι ασθενείς με διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια ή περιφερική αρτηριακή νόσο, καθώς επίσης και όσοι κάπνιζαν φαίνονταν εξίσου πιθανό να ωφεληθούν περισσότερο από το bypass. Οι υπόλοιποι καρδιοπαθείς όμως, δηλαδή το 41% όλων, έδειξε να ανταποκρίνεται καλύτερα στην αγγειοπλαστική. Τα αποτελέσματα φαίνεται να συμφωνούν με αυτά άλλης πρόσφατης έρευνας, που έδειξε ότι οι πάσχοντες από διαβήτη και πολλαπλά φραγμένες αρτηρίες ανταποκρίνονται καλύτερα στο bypass.

«Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει η ανάγκη επεμβατικής αντιμετώπισης ή αν τα φάρμακα αρκούν από μόνα τους. Η δεύτερη ερώτηση είναι, από τη στιγμή που νομίζεις ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσεις σε επεμβατική αντιμετώπιση, αν θα πρέπει να γίνει bypass ή αγγειοπλαστική» αναφέρει ο Λάτκι, εξηγώντας πως για τους ασθενείς που έχουν μόνο μία φραγμένη αρτηρία η αγγειοπλαστική ενδείκνυται. Αντίθετα, για όσους έχουν πολλαπλά προβλήματα, το χειρουργείο είναι η μόνη λύση. Εκεί που μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς μελέτες όπως αυτή είναι σε ενδιάμεσες περιπτώσεις, όπου πρέπει να αποφασιστεί η πλέον κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα