Ποια είναι η Αννα που συγκίνησε τον Πρόεδρο

12:19 5/1/2016 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΑνοιξε την καρδιά της στην «Espresso»Ποια είναι η Αννα που συγκίνησε τον Πρόεδρο Τρίτη, Ιανουάριος 5, 2016 - 12:17

Η «Espresso» στο φτωχόσπιτο στο Περιστέρι. Τα δώρα που της έδωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Για τα δύσκολα χρόνια που έχει περάσει μεγαλώνοντας μόνη την κορούλα της αλλά και γι' αυτούς που της άπλωσαν ένα χέρι

βοηθείας άνοιξε την καρδιά της στην «Espresso» η γυναίκα που ήρθε τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν την επισκέφθηκε αναπάντεχα στο σπίτι της στο Περιστέρι, το μεσημέρι της Κυριακής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
Φωτο: Χρήστος Ζήνας

Το ισόγειο σπίτι μιας διώροφης κατοικίας είναι το καταφύγιο για τη 40χρονη Αννα Βασιλείου και την 4χρονη κόρη της Φωτεινή. Χρήματα για ενοίκιο δεν είχαν και θα έμεναν στον δρόμο όταν οι δυσκολίες χτύπησαν την πόρτα της μονογονεϊκής οικογένειας. Με αξιέπαινη μεγαλοψυχία η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος τους επέτρεψε, δίχως δεύτερη σκέψη, να μείνουν εκεί δίχως να πληρώνουν για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι η μητέρα να βρει σταθερή δουλειά! Οι περιστασιακές δουλειές που κάνει τα τελευταία έξι χρόνια η γυναίκα που συγκίνησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο δεν της επιτρέπουν να ορθοποδήσει οικονομικά.



Η «Espresso» βρέθηκε στο φτωχικό σπίτι στο Περιστέρι. Μαζί με την Αννα Βασιλείου ήταν μια φίλη της, η οποία (όπως μάθαμε αργότερα) θα βαφτίσει τη Φωτεινούλα. Η μικρή δεν σταμάτησε λεπτό να χαμογελά και να παίζει με την κούκλα της στο σαλόνι του σπιτιού. Τριγύρω της υπήρχαν και άλλα παιχνίδια, τα οποία έφεραν άνθρωποι που νοιάζονται για εκείνη και θέλησαν να γεμίσουν ευτυχία την ψυχή της στις γιορτές. Η Σοφία, η οποία θα γίνει νονά της, προσπαθούσε να της αποσπάσει την προσοχή, όμως εκείνη αρνιόταν να αφήσει την αγκαλιά της μαμάς της, όση ώρα εκείνη περιέγραφε την κατάσταση την οποία βιώνουν.

Από την Αλβανία

«Ηρθα στην Ελλάδα από την Αλβανία στα 17 μου χρόνια. Εγινα κομμώτρια και άρχισα να δουλεύω. Στα 24 μου αναγκάστηκα να σταματήσω, γιατί υποφέρω από άσθμα, το οποίο δεν μου επέτρεπε να συνεχίσω. Μετά άρχισα να κάνω διάφορες δουλειές και στα μέσα του 2000 ξεκίνησα μια δική μου μικρή επιχείρηση καθαρισμού κτιρίων. Ομως, η οικονομική κρίση με τσάκισε και τελικά το 2010 αναγκάστηκα να την κλείσω. Ολα τελείωσαν εκεί. Εμεινα άνεργη» λέει.

Η Φωτεινή γεννήθηκε έναν χρόνο αργότερα και η ζωή φάνηκε να χαμογελά και πάλι στην Αννα. Ομως, έμελλε να ζήσει ένα πραγματικό εφιάλτη. Πριν από έναν χρόνο, ο σύντροφός της και πατέρας του παιδιού της τους εγκατέλειψε ξαφνικά και η 40χρονη έχασε τη γη κάτω απ' τα πόδια της. «Η κατάσταση ήταν τραγική. Για καλή μου τύχη απευθύνθηκα στο συμβουλευτικό κέντρο γυναικών του Δήμου Περιστερίου και εκείνοι με παρέπεμψαν στην Κοινωνική Υπηρεσία και εν συνεχεία στην Πρόνοια. Τους ευχαριστώ όλους πολύ, γιατί με βοήθησαν όσο κανείς άλλος» εξομολογείται και μιλάει με θερμά λόγια για τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τη στήριξε στα δύσκολα και συνεχίζει να τη βοηθά σε ό,τι κι αν χρειαστούν, τόσο η ίδια όσο και το παιδί της.



Η συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν για τη 40χρονη ένα αναπάντεχο πρωτοχρονιάτικο δώρο, το οποίο εύχεται να της αλλάξει τη ζωή και να της προσφέρει ένα καλύτερο αύριο. «Κάποια στιγμή με ρώτησε πώς θα μπορούσε να βοηθήσει. Του απάντησα ότι εκείνο που ζητώ είναι μόνο μια δουλειά για να μπορώ να μεγαλώσω με αξιοπρέπεια το παιδί μου. Μου είπε πως ό,τι χρειαστώ να το ζητήσω από τον δήμαρχο και εκείνος θα τον ενημερώσει» σημειώνει.

«Επαιξε με τη μικρή και μας μίλησε για τα εγγόνια του»

Η επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στο σπίτι της Αννας Βασιλείου, μαζί με τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, διήρκεσε σχεδόν μία ώρα. «Τα έχασα μόλις είδα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Ηταν απλός και ευγενικός. Λες και ήρθε ο γείτονας να ευχηθεί για τον καινούργιο χρόνο. Επαιξε με τη μικρή, μας μίλησε και για τα δικά του εγγόνια. Είπε, μάλιστα, ότι έχει ένα εγγονάκι στην ηλικία της Φωτεινής» λέει η 40χρονη και προσθέτει: «Ηταν απίστευτο, γιατί τον είδα να κοιτά τριγύρω και μετά αποκάλυψε συγκινημένος ότι το σπίτι μας του θυμίζει εκείνο στο οποίο έζησε τα παιδικά του χρόνια.

Το ίδιο μωσαϊκό, το ίδιο ψηλοτάβανο με το σπίτι που μεγάλωσε!». Ο κ. Παχατουρίδης μιλά για τις συνθήκες διαβίωσης που αντιμετώπιζαν μητέρα και κόρη και αποκαλύπτει πώς ο ίδιος προσπάθησε να τις βοηθήσει. «Τους βρήκαμε να ζουν χωρίς ρεύμα, χωρίς φαγητό, χωρίς τίποτα στο σπίτι αυτό, το οποίο τους έχει παραχωρήσει δωρεάν η ιδιοκτήτρια. Αμέσως ενδιαφερθήκαμε και μέσω των κοινωνικών δομών του δήμου μας φροντίσαμε να μην τους λείπει τίποτα» λέει ο δήμαρχος και τονίζει: «Κάθε μέρα στέλνουμε φαγητό, τους δώσαμε ρούχα, καλύπτουμε τα φάρμακά τους και η μικρή πηγαίνει σε δημοτικό παιδικό σταθμό. Δυστυχώς, υπάρχουν 2.000 άτομα στο Περιστέρι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και ο αγώνας που δίνουμε για να τους βοηθήσουμε είναι διαρκής».


Keywords
Τυχαία Θέματα