Παροχές μεν, αλλά...

16:21 9/2/2015 - Πηγή: Espresso
ΠΟΛΙΤΙΚΗΠαροχές μεν, αλλά... Δευτέρα, Φεβρουάριος 9, 2015 - 16:17

Αποφασισμένος να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, την οποία έκλεισε εμφανώς συγκινημένος και με «σπασμένη» φωνή. Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, εξήγγειλε σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο,

ξεκαθάρισε ότι θα φέρει νόμο για την αδειοδότηση των συχνοτήτων σε ΜΜΕ, ανακοίνωσε μέτρα κατά της μιντιακής και πάσης φύσεως διαπλοκής, υποσχέθηκε την επανασύσταση και λειτουργία της ΕΡΤ και προανήγγειλε τη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει πολλά κρατικά προνόμια, μεταξύ των οποίων τα Ι.Χ. των βουλευτών, θα περιορίσει την προσωπική ασφάλειά του κατά 40% και θα πουλήσει το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη. «Η ανάκτηση της λαϊκής μας κυριαρχίας και η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου μας στην Ε.Ε. αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας: «Εχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης». Πάντως εν όψει της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές τις επόμενες ημέρες ο κ. Τσίπρας έβαλε φρένο στην παροχολογία των υπουργών του, θέτοντας μια δέσμη μέτρων άμεσης προτεραιότητας και μεταθέτοντας για το μέλλον προεκλογικές εξαγγελίες.

Ο ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για την αντικατάσταση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας εντός του 2015, αλλά παρακάλεσε τους ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Φεβρουαρίου. Ομως δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία ούτε για το όριο από το οποίο θα επιβληθεί ο νέος φόρος, ούτε για το τι θα κάνει η κυβέρνηση με τις αντικειμενικές αξίες. Για τον φόρο εισοδήματος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «προχωράμε σε ένα δίκαιο, ισότιμο και ασφαλές για τους επενδυτές φορολογικό σύστημα. Καθιερώνουμε ενιαία φορολογική κλίμακα με πολλά κλιμάκια για όλα τα εισοδήματα, ανεξάρτητα από πού προέρχονται». Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ ετησίως.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, για πάγωμα των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων και για επαναφορά της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Δεν διευκρίνισε αν η απαγόρευση των πλειστηριασμών θα ισχύσει μόνο για χρέη προς τράπεζες ή και προς το Δημόσιο. Γενικά, για τα «κόκκινα δάνεια» ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συστήσει ενδιάμεσο φορέα για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών. Ωστόσο υπάρχει ήδη τέτοιος φορέας, τον οποίο συνέστησε η προηγούμενη κυβέρνηση και ονομάζεται Κυβερνητικό Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους (εποπτεύει τη διαδικασία ρύθμισης των δανείων από τις τράπεζες).

Την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πρωθυπουργός δεν την προσδιόρισε χρονικά και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Διαβεβαίωσε ωστόσο την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης τον Δεκέμβριο του 2015 σε όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ. Ενδιαφέρουσα ήταν η εξαγγελία για τη σύσταση Ταμείου Εθνικού Πλούτου, το οποίο θα αντλεί έσοδα από την εκμετάλλευση δημόσιας περιουσίας και θα χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Σήμερα η εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας γίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ και τα έσοδα κατευθύνονται στη μείωση του χρέους. Ο κ. Τσίπρας είπε «ναι στις ιδιωτικές επενδύσεις» (απέφυγε τη λέξη «ιδιωτικοποιήσεις»), «όχι στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, όχι στην πώληση υποδομών και δικτύων».

Keywords
Τυχαία Θέματα