«Παν μέτρον άριστον» και στο σεξ!

ΚΟΣΜΟΣ«Παν μέτρον άριστον» και στο σεξ!Δευτέρα, Μάιος 11, 2015 - 18:58

Το πολύ σεξ δεν κάνει απαραίτητα περισσότερο ευτυχισμένα τα ζευγάρια. Αντίθετα, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της ερωτικής επιθυμίας και της απόλαυσης, καθώς η ποιότητα της ερωτικής επαφής -και όχι η ποσότητα- είναι που κάνει τη διαφορά. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Carnegie Mellon, στις ΗΠΑ, μελέτησαν τη σεξουαλική συμπεριφορά 64 υγιών ζευγαριών ηλικίας από 35 μέχρι 65 ετών. Στα μισά δεν έδωσαν καμία οδηγία, ενώ από τα υπόλοιπα ζήτησαν να διπλασιάσουν τον μέσο όρο των σεξουαλικών τους επαφών. Ολοι τους καθημερινά συμπλήρωναν λεπτομερή ερωτηματολόγια μέσω του διαδικτύου.

Μελετώντας τις απαντήσεις, διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια που έκαναν περισσότερο σεξ δήλωναν λιγότερο ευτυχισμένα, ότι είχε μειωθεί η όρεξή τους για σεξ και ότι το απολάμβαναν λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν. Η πιο πιθανή εξήγηση για τους ερευνητές είναι ότι τα ζευγάρια έφτασαν σε αυτό το σημείο επειδή αύξησαν τις συνευρέσεις τους κατόπιν παραγγελίας. Αυτό είχε αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυθορμητισμός, ενώ και ο ρομαντισμός πήγε περίπατο.

Συνεπώς, σύμφωνα με την ερευνήτρια Ταμάρ Κρισναμούρτι: «Αντί να επικεντρώνονται στην αύξηση της συχνότητας του σεξ στα επίπεδα που ήταν στην αρχή της σχέσης, τα ζευγάρια θα έπρεπε να δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα που θα προκαλεί την επιθυμία τους και θα κάνει το σεξ ακόμη πιο διασκεδαστικό».

Η διάθεση για σεξ όμως, όπως προειδοποιεί ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου του Stanford Φίλιπ Ζιμπάρντο, στην περίπτωση των ανδρών νεαρής ηλικίας μπορεί να πληγεί σοβαρά εξαιτίας των βιντεοπαιχνιδιών ή του πορνό, τα οποία αλλάζουν τη «συνδεσμολογία» του εγκεφάλου τους. Συγκεκριμένα εξηγεί ότι τροποποιούν το κέντρο της ικανοποίησης, το οποίο τούς δίνει ευχαρίστηση μόνο όταν είναι μπροστά στην οθόνη. Τέλος, επισημαίνει πως πολλοί άνδρες εθισμένοι στο πορνό και στα βιντεοπαιχνίδια δυσκολεύονται να έρθουν σε στύση, γιατί έχουν αποκτήσει ένα είδος «ανοσίας» στις ερεθιστικές εικόνες.

Βασίλης Χονδρογιάννης

Keywords
Τυχαία Θέματα