Παιχνίδια του (ισπανικού) θρόνου με διάδοχο

14:04 7/6/2014 - Πηγή: Espresso
ΚΟΣΜΟΣΠαιχνίδια του (ισπανικού) θρόνου με διάδοχοΣάββατο, Ιούνιος 7, 2014 - 13:01

Κάποτε λαοπρόβλητος, όχι πλέον όμως. Αν δεν ήταν βασιλιάς, θα μπορούσε να ήταν λαοπλάνος πρωθυπουργός με τεράστια επιτυχία. Γοητευτικός για τον λαό του στην αρχή και για τις γυναίκες σε όλη του τη ζωή. Οι πράξεις του και πράξεις των μελών της οικογένειάς του «θάμπωσαν» την εικόνα του Χουάν Κάρλος. Κάποιοι ψιθύριζαν, αλλά δεν φώναζαν. Και ξαφνικά αποφασίζει να εγκαταλείψει τον θρόνο. Με συνοπτικές διαδικασίες το ανακοινώνει στην κυβέρνηση Ραχόι και σε λίγες ημέρες οι Ισπανοί θα έχουν καινούργιο βασιλιά.

Στο

διάγγελμά του ο Χουάν Κάρλος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα να πάρει τα ηνία η νέα γενιά και σημείωσε ότι ο διάδοχος Φελίπε είναι άξιος και ικανός να οδηγήσει την Ισπανία σε μια νέα εποχή μεταρρυθμίσεων. Ο 46χρονος πρίγκιπας είναι πολύ πιο συμπαθής στους υπηκόους του απ' ό,τι ο πατέρας του. Φροντίζει να μην κάνει κραυγαλέες κινήσεις, ενώ φαίνεται να προτιμά την ειλικρίνεια ως στάση ζωής. Ισως γι' αυτόν τον λόγο τα ανάκτορα δεν έκρυψαν την κρίση στον γάμο του. Η μελλοντική βασίλισσα Λετίθια δεν χαμογελά τόσο συχνά όσο παλαιότερα, φαίνεται όμως να αρκείται αυστηρά στα μητρικά καθήκοντά της και να μην παρεμβαίνει στην πολιτική σκακιέρα. Σίγουρα είναι συμπαθής στον λαό, αφού από αυτόν προέρχεται. Μένει να δούμε αν ως βασίλισσα θα θελήσει κάτι παραπάνω για τον εαυτό της από τον ρόλο της «συζύγου του βασιλιά». Πόσο να καταπιέσει άλλωστε την «τίγρη» που κρύβει στον χαρακτήρα της;

Ο γάμος με τη Σοφία και το φλερτ με Lady D

Το προφίλ: Επικεφαλής του Οίκου των Βουρβόνων, που ανέλαβαν την ισπανική μοναρχία το 1713 από τους Αψβούργους, ο Ιωάννης Κάρολος Αλφόνσος Βίκτωρ Μαρία του Οίκου των Βουρβόνων και του Οίκου των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στην εξορία της Ρώμης στις 5 Ιανουαρίου του 1938 και ενθρονίστηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1975, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο. Το 1960 φέρεται, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, να ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη νομική και τη διεθνή οικονομία. Σε αντίθεση με τον γιο του, υπήρξε κακός δημόσιος ομιλητής, με την παρουσία του σε διάφορα δημόσια events να αποτελεί ένα «ευχάριστο διάλειμμα» για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Αν και παρασκηνιακά παρέμενε ενεργός παίκτης στην πολιτική, τις δεκαετίες του '80 και του '90 αφιέρωνε πολύ από τον χρόνο του σε υπαίθρια σπορ, όπως το σκι και το κυνήγι άγριων ζώων, παίρνοντας ως «τρόπαια» μια σειρά ατυχημάτων που συνέβαλαν στη μετέπειτα κακή πορεία της υγείας του.

Ρόλος στη δημόσια ζωή: Μετά την ενθρόνισή του προώθησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που οδήγησαν το 1977 στη νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος και τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές της χώρας μετά το 1936. Το αναθεωρημένο Σύνταγμα το 1978 αφαίρεσε κάθε ουσιαστική δύναμη από τον βασιλιά και τους διαδόχους του και ο Χουάν Κάρλος απέκτησε με την πάροδο των ετών δευτερεύοντα πολιτικό ρόλο, με μερικές εξαιρέσεις. Το 1981 συνέβαλε καθοριστικά στην αποτροπή πραξικοπήματος.

Σκάνδαλα: Η ζωή του υπήρξε σκανδαλώδης από τα παιδικά του κιόλας χρόνια, με τη μοδίστρα της μητέρας του να υποστηρίζει ότι εκείνος κρατούσε το όπλο που αφαίρεσε κατά λάθος τη ζωή από τον μικρότερο αδερφό του στο σπίτι τους στην Πορτογαλία, τη στιγμή που η επίσημη θέση της ισπανικής πρεσβείας ήταν ότι επρόκειτο για ατύχημα. Το 2006 αρχίζουν έρευνες αναφορικά με τον πυροβολισμό μιας ήμερης αρκούδας στη Ρωσία, που είχε μεγαλώσει υπό αιχμαλωσία και της είχε χορηγηθεί μέλι με βότκα πριν αφεθεί ελεύθερη, ώστε να μην τον δυσκολέψει στο σημάδι. Εναν χρόνο αργότερα ρώτησε τον Ούγκο Τσάβες στη διάρκεια συνόδου στη Χιλή «γιατί δεν βγάζεις τον σκασμό;», ενώ τον Ιούλιο του 2012 ξέσπασε το σκάνδαλο του πολυδάπανου ταξιδιού του στην Μποτσουάνα για κυνήγι ελεφάντων.

Προσωπικά δεδομένα: Κάποιοι είπαν ή έγραψαν ότι, αν κρατούσε κατάλογο ερωμένων, θα είχε φτάσει ή ξεπεράσει τον αριθμό 1.500. Μεταξύ αυτών, σταρ της showbiz και κοσμικές κυρίες, αλλά κι ένα πάθος που έμεινε «στα χαρτιά», αφού η 25χρονη τότε λαίδη Νταϊάνα δεν υπέκυψε στο φλερτ του. Ο γάμος του με τη Σοφία έγινε στην Αθήνα στις 14 Μαΐου του 1962, ενώ ακολούθησε και καθολικός γάμος στη Ρώμη. Το 1963 απέκτησαν την πρώτη τους κόρη, την Ελενα, το 1965 γεννήθηκε η πριγκίπισσα Κριστίνα και ο πολυπόθητος διάδοχος ήρθε το 1968. Τελευταία «απόδειξη» για τις περιπέτειες του βασιλιά είναι η Κορίνα τσου Ζάιν Βιτγκεστάιν που είχε συνοδεύσει τον μονάρχη στο σαφάρι της Μποτσουάνα.

O πρίγκιψ Φελίπε και η θλιμμένη σύζυγος!

Το προφίλ: Γεννημένος στη Μαδρίτη στις 30 Ιανουαρίου του 1968, είναι το τρίτο παιδί του βασιλιά Χουάν Κάρλος και της βασίλισσας Σοφίας. Από τα εννιά του χρόνια ο πρίγκιπας Φίλιππος των Αστουριών, βαπτισμένος ως Φίλιππος Ιωάννης Παύλος Αλφόνσο Ολων των Αγίων, των Βουρβόνων και της Ελλάδος, κατέχει επισήμως τον τίτλο του διαδόχου του βασιλικού θρόνου της Ισπανίας. Στα 46 του ήρθε πλέον το πλήρωμα του χρόνου να αναλάβει και επισήμως καθήκοντα. Ο συμπαθής σε μεγάλη μερίδα του ισπανικού λαού πρίγκιπας Φίλιππος σπούδασε νομική σε κρατικό πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και εν συνεχεία έκανε το μεταπτυχιακό του στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν των ΗΠΑ, ενώ θεωρείται επιδέξιος χειριστής πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Στα σαλόνια της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας ξεχωρίζει με την ευχέρειά του στα καταλανικά, αγγλικά και γαλλικά, ενώ μιλά και λιγοστά ελληνικά, λόγω της Ελληνίδας μητέρας του. Η ιστιοπλοΐα αποτελούσε από μικρή ηλικία μεγάλη του αγάπη και πολύ σύντομα κατάφερε να διακριθεί στο άθλημα. Το 1992 έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελόνης ως μέλος της ισπανικής ιστιοπλοϊκής ομάδας, κατακτώντας την έκτη θέση. Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με τον πατέρα του, είναι φαν της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ρόλος στη δημόσια ζωή: Πέρα από την παρουσία του σε πολλά επίσημα events στην Ισπανία, από τον Οκτώβριο του 1995 άρχισε να πραγματοποιεί συναντήσεις με τις αυτόνομες ισπανικές κοινότητες, στην προσπάθειά του να κατανοήσει καλύτερα τις δομές της ισπανικής κοινωνίας. Επιπλέον παίζει ενεργό ρόλο στην προώθηση των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων της χώρας, της ισπανικής γλώσσας και κουλτούρας στο εξωτερικό. Στόχος του είναι η δημιουργία πανεπιστημιακών εδρών για τη διάδοση της ισπανικής Ιστορίας σε μεγάλα πανεπιστήμια.

Σκάνδαλα: Θεωρείται το «καλό παιδί» της βασιλικής οικογένειας, καθώς είναι ο μόνος που έμεινε αλώβητος από τα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλανίζουν εδώ και λίγα χρόνια την ισπανική μοναρχία. Το τελευταίο διάστημα απέφευγε συστηματικά τις δημόσιες εμφανίσεις στο πλευρό της αδελφής του Κριστίνα, η οποία μαζί με τον σύζυγό της έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της διαφάνειας της μοναρχίας.

Προσωπικά δεδομένα: Ως περιζήτητος εργένης φέρεται να είχε σχέσεις με πολλές γυναίκες, δύο όμως από αυτές κατάφεραν να «διακριθούν». Η πρώτη ήταν η Ιζαμπέλ Σαντόριους, με την οποία είχε σχέση στα τέλη της δεκαετίας του '80. Η σχέση δεν τελεσφόρησε, καθώς η βασιλική οικογένεια είχε αντιρρήσεις, αφού η μητέρα της ήταν κοκαϊνομανής. Η άλλη ήταν η Εύα Σάνουμ, μοντέλο εσωρούχων από τη Νορβηγία, για την οποία είχαν αντιρρήσεις και η βασιλική οικογένεια και ο ισπανικός λαός. Ο δεσμός με την πετυχημένη δημοσιογράφο και παρουσιάστρια Λετίθια Ορτίθ ξεκίνησε μυστικά και αποκαλύφθηκε μόνο όταν ανακοινώθηκε ο αρραβώνας του ζευγαριού, την 1η Νοεμβρίου του 2003. Παρότι εκείνη είχε στο ενεργητικό της έναν πολιτικό γάμο και ένα διαζύγιο, ο λαός τη δέχτηκε. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 22 Μαΐου του 2004 και έχει δύο παιδιά, τη Λεονόρ και τη Σοφία. Σήμερα ο γάμος τους περνά κρίση, όπως έχουν παραδεχτεί τα ανάκτορα.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Keywords
παιχνιδια, ούγκο τσάβες, ολυμπιακοί αγώνες, ηνία, νέα, ειλικρίνεια, τίγρη, φλερτ, lady, εκλογες, συνταγμα, ρωσία, τσαβες, σταρ, showbiz, αθηνα, μαΐου, ελενα, ηπα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασιλικος γαμος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, εκλογες ηπα, εκλογες 2014, η ζωη, μιλα, ηνία, ρωσία, γαμος, ηπα, ισπανια, μητερα, οικονομια, ρωμη, ρωτησε, σταρ, φλερτ, χιλη, αγαπη, αγωνες, εξαιρεσεις, αρραβωνας, ατυχημα, βοτκα, γαλλικα, γοητευτικος, διαστημα, δυναμη, εγινε, ελενα, ευα, ειλικρίνεια, ειπαν, εποχη, επιτυχια, ερευνες, ετων, ζωη, ζωης, ζωων, ηλικια, θλιμμενη, εικονα, κυβερνηση, κυνηγι, κρατικο, λαθος, λογο, μαδριτη, μαΐου, μελι, μοδιστρα, μαρια, μυστικα, νεα γενια, νομικη, νορβηγια, οικογενεια, ονομα, παιδικα, παιδι, παιδια, παθος, ποδοσφαιρο, πορτογαλια, πριγκιπας, ρολο, σαλονια, σαφαρι, σιγουρα, συζυγο, συνεχεια, συντομα, σειρα, σοφια, σπιτι, ιωαννης, ευχερεια, ελληνικα, εμφανισεις, ιουνιος, κακος, lady, ουγκο, παυλος, showbiz, υγειας, ξεκινησε, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα