«Οργια» δωδεκαθεϊστών στη σκιά της Ακρόπολης

ΡΕΠΟΡΤΑΖShow με χλαμύδες και... φαλλούς«Οργια» δωδεκαθεϊστών στη σκιά της ΑκρόποληςΔευτέρα, Φεβρουάριος 12, 2018 - 14:25

❱❱ Με νταούλια, δάδες και ωδές πραγματοποίησαν διονυσιακή πομπή, μπροστά στα έκπληκτα μάτια περαστικών. «Οι πιστοί πίνουν, τραγουδούν αλλά και βρίζουν» λέει στην «Espresso»ο διοργανωτής της παρέλασης

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΜΟΥ

Ξεσάλωσαν οι δωδεκαθεϊστές (πολυθεϊστές, όπως αυτοαποκαλούνται) μπροστά στα έκπληκτα μάτια περαστικών, μικρών και μεγάλων, αλλά και τουριστών, αφού, κρατώντας έναν τεράστιο φαλλό για... μπροστάρη, έκαναν τελετουργική παρέλαση χθες το απόγευμα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Σε ένα σκηνικό που θύμιζε όργια από διονυσιακές τελετές, με φαλλούς, δάδες και ωδές στον Δία και τον Διόνυσο, κάτω από τη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, τα μέλη της λατρευτικής κοινότητας ΛΑΒΡΥΣ έκαναν και φέτος διονυσιακή πομπή, προσφέροντας ένα θέαμα ακατάλληλο για... ανηλίκους.



Οι δωδεκαθεϊστές τίμησαν για ακόμα μία χρονιά τον Διόνυσο, με μια πομπή όπως πριν από 2.500 χρόνια, στην κεφαλή της οποίας δέσποζε ο τεράστιος φαλλός, που συμβολίζει, όπως λένε, την «κανονική» και ελεύθερη θέση του στον έρωτα και στο γλέντι.

Ανθρωποι όλων των ηλικιών, σαν σύγχρονοι σάτυροι, Μαινάδες και Βακχίδες, πιστοί στους θεούς των αρχαίων Ελλήνων, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Ηρώδειο και φορώντας μάσκες και ενδυμασίες των αρχαίων προγόνων μας και έχοντας ομοιώματα φαλλών δεμένα στη μέση τους συμμετείχαν στα «φαλληφόρια», που στην αρχαιότητα ήταν τελετές οργίων και ατελείωτης μέθης.

Τα «φαλληφόρια», όπως λέγονται, συνόδευαν παιάνες και οι ήχοι από νταούλια και φλογέρες αλλά και βρισιές, ενώ πριν από τη μεγάλη πομπή στους δρόμους της Αρχαίας Αγοράς οι φαλλοφόροι ύμνησαν τους θεούς του Ολύμπου με λιβάνι, αρκετό κρασί και ωδές στον Δία.



«Ο φαλλός εδώ φέρεται όπως είναι φυσιολογικό να φέρεται, ελεύθερος και όρθιος. Πριν από μία εβδομάδα γιορτάσαμε τα Λήναια στον Λόφο της Πνύκας. Πίνουμε και χορεύουμε προς τιμήν του Διονύσου» λέει στην «Espresso» ο Γιάγκος Μπαντέλης, ο οποίος ήπιε κρασί με θέα την Ακρόπολη ευχόμενος «ευοί ευάν» στον Διόνυσο.

«Η φαλληφορία γίνεται ακριβώς όπως πριν από 2.500 χρόνια. Την τελετή την απαγόρευσαν οι χριστιανοί, αλλά η παράδοσή της έμεινε στον χρόνο. Οι Απόκριες είναι απομίμηση αυτής της γιορτής» εξηγεί ο κ. Νίκος, διοργανωτής της φαλληφορίας, και κάνει λόγο για μια ελεύθερη πομπή στην οποία οι πιστοί πίνουν, τραγουδούν, αλλά και βρίζουν, σε μια κατάσταση απόλυτης ελευθερίας.



Το διονυσιακό κέφι κορυφώθηκε όταν οι φαλλοί πέρασαν κάτω από την Ακρόπολη, με τους συμμετέχοντες να αναφωνούν κραδαίνοντάς τους «χαίρε, Βάκχε» και τους τουρίστες να παρακολουθούν άναυδοι το τολμηρό θέαμα και να απαθανατίζουν τις εικόνες, που παραπέμπουν στο αρχαιοελληνικό παρελθόν...

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Αναζητήσεις
απόκριες ακροπολη φαλλοί
Τυχαία Θέματα