Οπλισμένα τα drones

ΚΟΣΜΟΣΟπλισμένα τα dronesΠέμπτη, Σεπτέμβριος 10, 2015 - 16:53

Στη Βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ η αστυνομία θα μπορεί να επιτίθεται από αέρος με οπλισμένα drones μετά τη σχετική απόφαση των νομοθετών της πολιτείας. Αν και θα είναι εξοπλισμένα με μη θανατηφόρα όπλα, όπως δακρυγόνα, taser, σφαίρες από καουτσούκ και σπρέι πιπεριού, το γεγονός ότι αυτά θα εξαπολύονται από αέρος και χωρίς να είναι ορατή η αστυνομική παρουσία ήγειρε διάφορα θέματα νομιμότητας.

Ακόμη και μετά

την ψήφιση του σχετικού νόμου που είναι σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις. Το αρχικό προσχέδιο νόμου που αφορούσε τη χρήση των drones από την αστυνομία, όπως κατατέθηκε από τον ρεπουμπλικάνο Ρικ Μπέκερ, είχε ως στόχο να εξασφαλίζει ότι η αστυνομία θα μπορούσε να παίρνει από τους εισαγγελείς ένταλμα έρευνας ώστε να χρησιμοποιεί drones προκειμένου να αναζητεί από ψηλά αποδεικτικά στοιχεία εγκλήματος. Ωστόσο, λομπίστες της τοπικής αστυνομίας παρενέβησαν στο αρχικό κείμενο του νόμου και κατάφεραν να εμπλουτίσουν τον ρόλο των μη επανδρωμένων μικρών αεροσκαφών και σε εργαλεία καταστολής.

Αντίδραση και ανησυχίες

Οι περισσότερες αντιδράσεις αφορούν συγκεκριμένα τον εξοπλισμό των drones με tasers. Αν και αυτά τα όπλα θεωρητικά έχουν τον ρόλο να παραλύουν για λίγο τον στόχο εξαπολύοντας ρεύμα, εκατοντάδες έχουν πεθάνει την τελευταία δεκαετία. Το γεγονός ότι ένας ύποπτος μπορεί να κεραυνοβοληθεί από το taser του drone, το οποίο χειρίζεται από πολλά χιλιόμετρα μακριά ένας αστυνομικός που κάθεται στο γραφείο του, έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά της ανησυχίας κάποιων που κάνουν λόγο για στρατιωτικοποίηση της αμερικανικής αστυνομίας. Ειδικά μάλιστα μετά τα περιστατικά άσκησης αστυνομικής βίας, που οδήγησαν σε κοινωνική αναταραχή στο Φέργκιουσον.

Keywords
Τυχαία Θέματα