ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣΠαρασκευή, Δεκέμβριος 4, 2015 - 17:57

Ο έρωτας ενός χριστιανού και μιας Εβραιοπούλας ξετυλίγεται με τη μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη στην πολυαναμενόμενη ταινία του Μανούσου Μανουσάκη. Το «Ουζερί Τσιτσάνης», που πέρασε από 40 κύματα έως την πραγματοποίησή του, μας μεταφέρει σε μια μαύρη εποχή για τη χώρα και για ολόκληρη την Ευρώπη, με σκηνές που φέρνουν κόμπο στον λαιμό και δάκρυα στα μάτια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΥΡΙΤΣΗ

Ουζερί Τσιτσάνης

Θεσσαλονίκη, 1942-1943.

Στην υπό γερμανική κατοχή πόλη, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Ομως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν χριστιανό και μια Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης και παθιασμένη ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα απάνθρωπο, ολοκληρωτικό καθεστώς και στον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό «Ουζερί Τσιτσάνης». Εκεί, ο μεγάλος Ελληνας συνθέτης διανύει τα πιο δημιουργικά χρόνια του και συνθέτει τα πιο γνωστά τραγούδια του, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική «Συννεφιασμένη Κυριακή».
Του Μανούσου Μανουσάκη. Με τους Ανδρέα Κωνσταντίνου, Χάρη Φραγκούλη, Χριστίνα Χειλά - Φαμέλη, Βασιλική Τρουφάκου, Ξανθή Γεωργίου, Γιάννη Στάνκογλου, Μαρία Καβουκίδου, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Λάκη Κομνηνό, Αλμπέρτο Εσκενάζυ.

Παρασκήνιο: Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, αφού τα κοστούμια αλλά και τα σκηνικά μετέφεραν ηθοποιούς (και θεατές, που παρακολουθούσαν αμίλητοι τις λήψεις) στη σκληρή εποχή της γερμανικής Κατοχής. Από τα πιο συγκινητικά γυρίσματα ήταν εκείνα που έγιναν στον σταθμό των τρένων της Θεσσαλονίκης, με τους Εβραίους να επιβιβάζονται στις αμαξοστοιχίες για το Αουσβιτς. Μάλιστα, παραχωρήθηκαν η μηχανή και τα τέσσερα βαγόνια του λεγόμενου «Εξπρές του τρόμου», που στις 15 Μαρτίου του 1943 μετέφεραν τους 2.800 Εβραίους στο κολαστήριο της Πολωνίας.

Carol



Νέα Υόρκη, στις αρχές της δεκαετίας του '50. Η νεαρή Τερέζ Μπέλιβετ εργάζεται σε ένα πολυκατάστημα του Μανχάταν και ονειρεύεται μια πιο συναρπαστική ζωή, όταν γνωρίζει την Κάρολ Αϊρντ, μια γοητευτική, μεγαλύτερη γυναίκα, παγιδευμένη σε έναν αποτυχημένο γάμο. Σύντομα η αθώα πρώτη συνάντησή τους δίνει τη θέση της σε μια βαθύτερη σχέση. Ενώ η Κάρολ απελευθερώνεται από τα δεσμά του γάμου της, ο πρώην άντρας της αντεπιτίθεται, αμφισβητώντας την ικανότητά της ως μητέρας, όταν αποκαλύπτεται η σχέση της πρώην συζύγου του με την Τερέζ. Καθώς οι δύο γυναίκες το σκάνε από την πόλη, αφήνοντας πίσω τις ζωές τους, μια αντιπαράθεση θα δοκιμάσει την αφοσίωση που δείχνει η μία στην άλλη.
Του Τοντ Χέινς. Με τους Κέιτ Μπλάνσετ, Ρούνεϊ Μάρα, Κάιλ Τσάντλερ, Σάρα Πόλσον, Τζέικ Λέισι, Κόρι Μάικλ Σμιθ.

Παρασκήνιο: Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο της Πατρίσια Χάισμιθ «Η τιμή του αλατιού», το οποίο η συγγραφέας είχε εκδώσει με το ψευδώνυμο Κλερ Μόργκαν. Μάλιστα, η ιστορία του περιγράφει... ελαφρά τη σχέση της Χάισμιθ με μια μεγαλύτερη κοσμική κυρία της Φιλαδέλφειας, τη Βιρτζίνια Κεντ Κάδεργουντ, η οποία έχασε την επιμέλεια του παιδιού της εξαιτίας του δεσμού της.

Μιουν, ο φρουρός του φεγγαριού



Ενας τραγοπόδαρος με το όνομα Μιουν γίνεται ο φύλακας της Σελήνης, όμως η μικρή πείρα του τον προδίδει, όταν γίνεται ένα ατύχημα που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο τόσο τη Σελήνη όσο τον Ηλιο. Την ίδια ώρα, ένας διεφθαρμένος τιτάνας, ο Νεκρός, θέλει τον Ηλιο δικό του, με αποτέλεσμα να διαταράξει την ισορροπία ημέρας και νύχτας. Τώρα ο Μιουν, με τη βοήθεια ενός κέρινου παιδιού, της Γκλιμ, και ενός πολεμιστή, του Σοχόν, που τώρα φυλάει τον Ηλιο, ξεκινά ένα απίθανο ταξίδι για να πάρει τον Ηλιο πίσω και να αποκαταστήσει τη Σελήνη στη θέση που της αρμόζει στον ουρανό.
Των Αλεξάντρ Εμπογιάν, Μπενουά Φιλιπόν.

Παρασκήνιο: Το soundtrack της ταινίας έχουν γράψει -και ερμηνεύουν- οι 30 Seconds to Mars, η μπάντα του ηθοποιού Jared Leto.

Καλή σου νύχτα, κυρ Αλέξανδρε (1981)


Μια ομάδα ηθοποιών ταξιδεύει στη γενέτειρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τη Σκιάθο, με σκοπό τη δραματοποιημένη παρουσίαση μερικών από τα πιο γνωστά έργα του, όπως τα «Υπηρέτρα», «Δαιμόνια στο ρέμα», «Ονειρο στο κύμα», «Στο Χριστό στο κάστρο» και «Φόνισσα». Παράλληλα με τη δραματοποίηση αυτή επιχειρείται ανασύσταση στιγμών του μοναχικού βίου του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα.
Του Γιάννη Σμαραγδή. Με τους Βασίλη Διαμαντόπουλο, Μίμη Χρυσομάλλη, Ολγα Τουρνάκη, Τάνια Σαββοπούλου.

Παρασκήνιο: Η τηλεταινία του Σμαραγδή προβάλλεται πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, αφού, λόγω έλλειψης χρημάτων, ο δημιουργός την είχε φτιάξει για την τηλεόραση. Τη μουσική υπογράφει η Ελένη Καραΐνδρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα