ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ Πέμπτη, Φεβρουάριος 18, 2016 - 17:58


Χαίρε, Καίσαρ!

Φόρος τιμής στη «χρυσή εποχή» του Χόλιγουντ και ταυτόχρονα σπουδή πάνω στον μηχανισμό της κινηματογραφικής βιομηχανίας που έφτιαχνε την εικόνα των σταρ και φρόντιζε να μη βγαίνουν στη φόρα τα «άπλυτα» των λαμπερών αστέρων της μεγάλης οθόνης. Ολα αυτά μέσα από μια ημέρα στη ζωή και στο έργο του Εντι Μάνιξ, που «καθάριζε» τα σκάνδαλα

των αστέρων.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ πρωταγωνιστεί στον ρόλο ενός ανόητου αστέρα που πέφτει θύμα απαγωγής από εξίσου ανόητους... κομμουνιστές, η Σκάρλετ Γιόχανσον παιζει ιδανικά τη νεαρά ενζενί -της ταιριάζει και ο ρόλος-, ενώ το καστ συμπληρώνουν οι Ρέιφ Φάινς, Ντολφ Λούνγκρεν και Τζος Μπρόλιν. Και μια πληροφορία παραπάνω: Ο ήρωας που προέκυψε από τη «μείξη» του πραγματικού Εντι Μάνιξ και του Χάουαρντ Στράικλινγκ, του fixer της Metro Goldwyn Mayer, είναι από τις πιο γνωστές περιπτώσεις εργαζομένων στον χώρο του θεάματος τη λεγόμενη «χρυσή περίοδο» του Χόλιγουντ.

Πρόκειται για έναν κυνικό τυχοδιώκτη, χωρίς ηθικούς φραγμούς, του κατάλληλου δηλαδή ανθρώπου που εμφανιζόταν την κατάλληλη στιγμή και καθάριζε τις «βρομοδουλειές» των ηθοποιών του Χόλιγουντ, πράγμα απαραίτητο, ειδικά από τη στιγμή που ο κινηματογράφος εκείνη την εποχή άρχισε να δέχεται «επίθεση» από την άνοδο του θεάτρου και της τηλεόρασης.

Anomalisa

Στο υποψήφιο για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων ο Μάικλ Στόουν, σύζυγος, πατέρας και σεβαστός συγγραφέας του βιβλίου «How May I Help You Help Them?» νιώθει βαλτωμένος στην πεζή ζωή του. Σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Σινσινάτι, όπου πρόκειται να μιλήσει σε ένα συνέδριο για επαγγελματίες στην εξυπηρέτηση πελατών, ο Μάικλ φτάνει στο ξενοδοχείο «Fregoli» και συναντά τη Λίσα, μια ντροπαλή αντιπρόσωπο πωλήσεων, που ίσως είναι η αγάπη της ζωής του. Να κάτι που δεν βλέπουμε συχνά στη μεγάλη οθόνη: Μια ταινία κινουμένων σχεδίων που απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικο κοινό. Το παράξενο σύμπαν που συνθέτει εφευρετικά ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τσαρλς Κάουφμαν δείχνει παιχνιδιάρικο και θλιμμένο συνάμα, αλλά είναι η τρυφερή ματιά του που στο τέλος κάνει τη διαφορά και κερδίζει τον δύσπιστο θεατή, ο οποίος ίσως και να μην είναι συνηθισμένος σε τέτοια θεάματα.

Μια αγκαλιά στην άκρη του κόσμου


Ο Αντουάν μοιάζει με τους ήρωες των ταινιών για τις οποίες γράφει μουσική: είναι γοητευτικός, πετυχημένος και πορεύεται στη ζωή με χιούμορ, όσο και με μια σχετική απάθεια. Οταν ταξιδεύει στην Ινδία για να δουλέψει σε μια ιδιαίτερα πρωτότυπη εκδοχή του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», γνωρίζει την Αννα, που δεν του μοιάζει σε τίποτα, αλλά τον ελκύει περισσότερο απ' όλες τις άλλες γυναίκες που έχει γνωρίσει. Μαζί θα ζήσουν μια απίστευτη περιπέτεια και θα κοιτάξουν τη ζωή με άλλα μάτια. Ο Ζαν Ντιζαρντέν και η Ελσα Ζίλμπερσταϊν, πανέμορφοι και χαρισματικοί, πρωταγωνιστούν σε αυτό το εξωτικό ρομάντζο του σπουδαίου Κλοντ Λελούς. Οι φίλοι του είδους δεν θα απογοητευτούν.

Deadpool

Ο Deadpool είναι μοναδικός στο σύμπαν των κόμικς της Marvel, αφού οι δημιουργοί του Φαμπιάν Νισιέζα και Ρομπ Λίφελντ τον φαντάστηκαν ως έναν χαρακτήρα με μια σαφώς μη υπερηρωική νοοτροπία, μακριά από τους έντιμους και ευσυνείδητους ήρωες που σύχναζαν στο σύμπαν των κόμικς και είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των θαυμαστών του είδους. Ευτυχώς, οι φίλοι των ταινιών αυτών θα βρουν εδώ όλα εκείνα τα στοιχεία που τους ενδιαφέρουν: ζωηρά ειδικά εφέ, θεαματικές εκρήξεις βίας και χιουμοριστικές ατάκες, σε μια ταινία που ήδη σπάει ταμεία.

Σουφραζέτες

Η ιστορία του κινήματος υπέρ του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Φυσικά οι σουφραζέτες δεν προέρχονταν από αριστοκρατικές τάξεις, ήταν εργαζόμενες γυναίκες που συνειδητοποίησαν ότι η ειρηνική διαμαρτυρία δεν έφερνε αποτελέσματα. Παρ' όλα αυτά η ταινία για τον αγώνα τους αποτελεί ένα εύπεπτο δράμα, στημένο για το ευρύ κοινό. Δεν ενοχλεί, δεν προσβάλλει και, εντέλει, η ώρα περνά μάλλον ευχάριστα. Ομορφες οι Κάρεϊ Μάλιγκαν, Ελενα Μπόναμ Κάρτερ και φυσικά η σταθερά υπέροχη Μέριλ Στριπ.

Illusion

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για ελληνικό φιλμ νουάρ: Συντάκτης σε οικονομική εφημερίδα γνωρίζει την Ολγα σε ρωσική χριστουγεννιάτικη γιορτή, κι εκείνη, αφού τον σαγηνεύσει, θα τον παρασύρει στα δύσβατα μονοπάτια του αθηναϊκού υποκόσμου. Αναφορές στον Ορσον Γουέλς, σασπένς και ωραίες παρουσίες από τους Ιωσήφ Πολυζωίδη, Ευγενία Καπλάν, Γιάννη Στάνκογλου, Δημήτρη Ημελλο.

Οι αρραβωνιασμένοι

Σε επανέκδοση διανέμεται ένα κλασικό φιλμ του 1963. Ο ηλεκτροσυγκολλητής Τζοβάνι μετακομίζει από το Μιλάνο στη Σικελία, η οποία έχει μόλις αρχίσει να εκβιομηχανίζεται. Σκληρή κοινωνική κριτική σε ένα δείγμα νεορεαλισμού από τον διάσημο σκηνοθέτη Ερμάνο Ολμι.

Keywords
Τυχαία Θέματα