Σπάνιο δώρο στον Ολάντ!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣπάνιο δώρο στον Ολάντ!Δευτέρα, Σεπτέμβριος 14, 2015 - 13:39

Μια εξαιρετικά σπάνια, ανεκτίμητης αξίας χειρόγραφη επιστολή του περίφημου Γάλλου στρατηγού και πολιτικού, μαρκήσιου Ντε Λαφαγέτ (1757-1834) θα «ταξιδέψει» από την Αθήνα προκειμένου να φτάσει στα χέρια του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ως δώρο του Ελληνικού Μουσείου Νόμπελ!

Πρόκειται για μοναδικό στον κόσμο χειρόγραφο, το οποίο ανήκει στη συλλογή του καθηγητή Μεσαιωνικού

Δικαίου και προέδρου του Ελληνικού Μουσείου Νόμπελ Γιώργου Μάρκου, ο οποίος αποφάσισε να το δωρίσει στον Γάλλο πρόεδρο θέλοντας να πει το δικό του «merci» (ευχαριστώ) για τη φιλελληνική στάση της γαλλικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού, όταν η χώρα μας βρισκόταν κοντά στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μιλώντας στην «Espresso», ο διακεκριμένος καθηγητής και κάτοχος του 97% του θρυλικού αρχείου του Αλφρεντ Νόμπελ αλλά και χιλιάδων προσωπικών αντικειμένων νομπελιστών εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την ιδέα, την οποία αναμένεται να κάνει πράξη σήμερα. Μάλιστα παρομοιάζει τον Ολάντ με τον ομοεθνή του στρατιωτικό που έμεινε στην Ιστορία για τον μεγάλο αγώνα του υπέρ της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας!

Πολιτικές κινήσεις

«Παρακολουθώντας τις δυναμικές διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις του Φρανσουά Ολάντ, που έδωσε τη δική του μάχη για να βοηθήσει τη πατρίδα μας να μην αποκλεισθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ήλθαν στο μυαλό μου οι προσπάθειες του μαρκήσιου Ζ. Π. Ντε Λαφαγέτ, ο οποίος σε ηλικία 20 ετών το 1777 ταξίδεψε στην Αμερική για να συμπαρασταθεί στους Αμερικανούς στον πόλεμο κατά των Βρετανών. Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε σήμερα όλες οι εγκυκλοπαίδειες και τα βιβλία της Ιστορίας τον αποκαλούν "ήρωα των δύο κόσμων", δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας» λέει ο κ. Μάρκου και προσθέτει:

«Θυμήθηκα ότι μαζί με τη Συλλογή Νόμπελ είχα αποκτήσει και αρκετές επιστολές Γάλλων φιλελευθέρων της εποχής, όπως οι Βίκτορ Ουγκό, Φέντερικ Πασί και Λέων Γκαμπέτα. Μία από αυτές ήταν και του Λαφαγέτ. Αποφάσισα λοιπόν μαζί με το Δ.Σ. του Μουσείου της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ να τη δωρίσουμε στον Γάλλο πρόεδρο, τον σύγχρονο "ήρωα των δύο κόσμων", της Ελλάδας και της Γαλλίας, ως το δικό μας "ευχαριστώ" για τη στάση του κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων».

Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί για ποιο λόγο ο Αλφρεντ Νόμπελ είχε φυλάξει αυτές τις επιστολές στο προσωπικό αρχείο του, αφού δεν περιείχαν κάποια ξεχωριστή είδηση, αντίθετα χαρακτηρίζονται «καθημερινής ρουτίνας». Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μάρκου, πιθανόν ο Νόμπελ να θαύμαζε αυτές τις προσωπικότητες.

«Η επιστολή χρονολογείται μεταξύ 1770-1780 και είναι μοναδική, καθώς όλα τα αυθεντικά χειρόγραφα του Λαφαγέτ φυλάσσονται σε γαλλικά μουσεία. Απ' όσο γνωρίζω, ελάχιστες είναι αυτές που βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο» αναφέρει ο κ. Μάρκου.

Χιλιάδες εκθέματα από 161 ιδιωτικές συλλογές 62 χωρών

Η συλλογή του κ. Μάρκου αποτελείται από 12.600 εκθέματα, όπως χειρόγραφα, μετοχές, άδειες εφευρέσεων, χάρτες, κρατικά απόρρητα, μετάλλια, καθώς και αντικείμενα που αφορούν τους νομπελίστες του 20ού αιώνα και προέρχονται από 161 ιδιωτικές συλλογές από 62 χώρες! Η Ελληνική Συλλογή Νόμπελ έχει τιμηθεί με τον Α' Επαινο της Ακαδημίας Αθηνών και άλλων ξένων διεθνών ιδρυμάτων.

«Μέσα στην αλληλογραφία του Νόμπελ, δίχως να ερευνήσουμε ποτέ για ποιους λόγους, βρέθηκαν και επιστολές δημοκρατικών Ευρωπαίων πολιτικών και λογοτεχνών που ο ίδιος θαύμαζε για τις φιλελεύθερες ιδέες τους. Ορισμένοι από αυτούς ήταν οι Τσαρλς Α. Γκομπάτ, Βέρτα φον Σούτνερ, Τεοντόρο Ε. Μονέτα, Φ. Νάνσεν, Λ. Τολστόι, Ρόμπερτ Κέιν και Αύγουστος Στρίνμπεργκ» λέει ο κ. Μάρκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα