Ο ιστός που αποκαθιστά μυϊκή βλάβη!

11:54 3/4/2014 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΟ ιστός που αποκαθιστά μυϊκή βλάβη!Πέμπτη, Απρίλιος 3, 2014 - 11:45

Σημαντική εξέλιξη στον τομέα της μηχανικής ιστών σημειώθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ζωντανό μυικό ιστό που όχι μόνο δείχνει και λειτουργεί όπως ο αληθινός, αλλά επιπλέον έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται, όταν υφίσταται σοβαρή βλάβη από τοξίνες.

Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ντιουκ, οι οποίοι τόνισαν ότι

κάποια στιγμή στο μέλλον ο νέος ιστός θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της μυϊκής βλάβης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οπως δήλωσαν οι επιστήμονες, η επιτυχία τους οφείλεται στο γεγονός ότι δημιούργησαν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυών, δηλαδή μυϊκές ίνες που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για τη μυϊκή συστολή, καθώς και ανώριμα βλαστοκύτταρα, τα οποία είναι γνωστά με την ονομασία δορυφορικά κύτταρα και έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε μυϊκό ιστό.

Οταν οι επιστήμονες τον εμφύτευσαν σε ποντίκια, ο μυϊκός ιστός ενσωματώθηκε στον φυσικό ιστό του οργανισμού τους και άρχισε να λειτουργεί κανονικά.

Μέχρι στιγμής ο νέος μυϊκός ιστός έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια. Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι δοκιμές έδειξαν ότι είναι αρκετά ανθεκτικός και πολύ καλός σε ό,τι αφορά τη συστολή. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται κάθε φορά που του προξενείται βλάβη εξαιτίας κάποιας τοξίνης, επειδή χρησιμοποιεί τα λεγόμενα «δορυφορικά κύτταρα», τα οποία βρίσκονται γύρω από τις ίνες των μυών.

Ομως, όπως αναφέρει το BBC, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες εξετάσεις προτού δοκιμάσουν τον τεχνητό μυϊκό ιστό στον άνθρωπο, αν και φαίνεται ήδη ότι η εξέλιξη αυτή έχει ανεβάσει τη μηχανική ιστών σε υψηλότερο επίπεδο. «Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται τεχνητός μυϊκός ιστός ο οποίος συστέλλεται εξίσου έντονα με τον φυσιολογικό και συγκεκριμένα εκείνον που υπάρχει στους νεογέννητους σκελετικούς μυς» είπε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Nenad Bursac.

Keywords
Τυχαία Θέματα