Ο Γουλανδρής δεν άντεξε τον χαμό της συζύγου του

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑλέξανδρος ΓουλανδρήςΟ Γουλανδρής δεν άντεξε τον χαμό της συζύγου τουΠαρασκευή, Μάιος 26, 2017 - 16:32

Εφυγε από τη ζωή ο «Μέγας Αλέξανδρος» της ελληνικής ναυτιλίας, εφοπλιστής Αλέξανδρος Γουλανδρής, ο οποίος είχε πάθος με την τέχνη και ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική δράση, με μεγάλες δωρεές σε συλλόγους και ιδρύματα.

Γιος του Νικολάου Ι. Γουλανδρή, ο Αλέξανδρος διένυε την όγδοη δεκαετία της ζωής του και ήταν ο τελευταίος που είχε μείνει στη ζωή από τα αδέλφια του, συνεχίζοντας μαζί

με τους κληρονόμους και τη νέα γενιά της οικογένειας την παράδοσή της στη ναυτιλία.

Ο θάνατος της πολυαγαπημένης συζύγου του Μαριέττας το περασμένο Πάσχα είχε επιβαρύνει την υγεία του και λίγο πριν από τη 1 τα ξημερώματα της Πέμπτης άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, δίπλα στα εγγόνια και τα παιδιά του.

Ο Αλέξανδρος Γουλανδρής δεν διακρίθηκε μόνο στον χώρο των επιχειρήσεων (ο όμιλος που φέρει το όνομά του αριθμεί δεκάδες πετρελαιοφόρα και καράβια μεταφοράς ξηρού φορτίου) αλλά και στη φιλανθρωπία και στις τέχνες.

Δεκάδες πίνακες και έργα ανυπολόγιστης αξίας κοσμούν τα σπίτια της οικογένειας σε Αθήνα, Πόρτο Χέλι και Ελβετία.

Πριν από τρία χρόνια το όνομά του είχε γραφτεί στη «New York Post», όταν σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s πουλήθηκε αντί 375.000 δολαρίων το χάλκινο γλυπτό του Αλμπέρτο Τζιακομέτι «Το Αρμα», το οποίο είχε περάσει στα χέρια του το 1972.

Το 1994, όταν πέθανε μία από τις τρεις κόρες του, η Βιολαντώ, εκείνος και η σύζυγός του αφοσιώθηκαν στην ανατροφή των άλλων δύο, της Μαρίας - Λούλας και της Αλεξάνδρας. Παράλληλα, συνέβαλαν με δωρεά στην ανακατασκευή του φάρου Τουρλίτη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ανδρο. Σπουδαία είναι, επίσης, η παρακαταθήκη που άφησε στους κληρονόμους του σχετικά με την αναπαλαίωση του θρυλικού θωρηκτού «Αβέρωφ», το οποίο ήδη βρίσκεται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για εργασίες συντήρησης και επισκευής. Οι πρωτοβουλίες αυτές σε συνδυασμό με μία σειρά από άλλες δράσεις και δωρεές τού χάρισαν τον χαρακτηρισμό «Μέγας Αλέξανδρος».

Η κηδεία

Αν και ήταν από τους πρώτους Ελληνες που αναγνώρισαν την αξία του ξακουστού ελβετικού θερέτρου Γκστάαντ (σύμφωνα με πληροφορίες, είχε φιλοξενήσει στο σαλέ του τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και τη σύζυγό του Αννα - Μαρία), ο ίδιος ήταν απλός και προσιτός άνθρωπος και μοίραζε τη ζωή του μεταξύ Αθήνας και Πόρτο Χέλι.

Η κηδεία του Αλέξανδρου Γουλανδρή θα τελεστεί την επόμενη εβδομάδα από το Α΄ Νεκροταφείο.

Φωτό: ANDRIAKI SHIPPING

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα