Μισθοί με βάση τις... ανάγκες

ΠΟΛΙΤΙΚΗΜισθοί με βάση τις... ανάγκεςΤρίτη, Ιούλιος 15, 2014 - 15:51

Για ένα ατελείωτο «πανηγύρι» που έχει στηθεί εδώ και δεκαετίες γύρω από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κάνει λόγο μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό και καταδεικνύει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και σε αντίστοιχες θέσεις, οι οποίοι όμως εργάζονται σε διαφορετικά υπουργεία και οργανισμούς. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και σήμερα αρκετοί στο Δημόσιο είχαν «φτιάξει» ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες τους τον μισθό τους, χωρίς κανείς πραγματικά να τους ελέγχει,

καθώς οι ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων έβλεπαν τις ψήφους και όχι τη ζημιά στα δημόσια οικονομικά.
Αντίστοιχες ανισότητες έχουν εντοπιστεί ακόμη και στις αποζημιώσεις για τις μετακινήσεις εντός έδρας και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών υπουργείων, αλλά ακόμη και μεταξύ αυτών που εργάζονται στο ίδιο υπουργείο, ανάλογα με το αν είχαν την εύνοια ή όχι του υπουργού ή των προϊσταμένων τους. Ο μισθολογικός εξορθολογισμός, όπως αναφέρει το capital.gr, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να επηρεάσει από την 1η Ιανουαρίου 2015 τουλάχιστον 450.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα αμείβονται κατόπιν αξιολόγησης. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με οικονομική ασφυξία τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία συνεχίζουν να «αρνούνται» την απογραφή και την ένταξή τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός ελέγχου παραμένουν οι μισθολογικές απολαβές σε αρκετά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς οι διοικήσεις τους συνεχίζουν να αγνοούν τις διατάξεις των σχετικών νόμων και να μην εφαρμόζουν κατά γράμμα το ενιαίο μισθολόγιο. Εξάλλου οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν ζητήσει από τις διοικήσεις των φορέων να προχωρήσουν άμεσα στην ορθή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, όπου έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν αποκλείσεις, με τις παρεμβάσεις τους σε πρώτη φάση να έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σε δεύτερο στάδιο και εφόσον δεν διορθωθούν οι αποκλίσεις, θα ζητηθεί η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Αδικαιολόγητο

Το απίστευτο «πανηγύρι» που έχει στηθεί όλα αυτά τα χρόνια με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της έρευνας, τα οποία αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, οι οποίοι υποαμείβονται σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, αλλά και τις σπουδές που έχουν, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολλοί, με πολύ υψηλότερους μισθούς, χωρίς ωστόσο να έχουν αντίστοιχη εκπαίδευση ή να δικαιολογείται από το είδος της εργασίας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο εντοπισμός δημοσίων υπαλλήλων με απολυτήριο δημοτικού, οι οποίοι αμείβονται με μεγαλύτερους μισθούς από καθηγητές πανεπιστημίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα