Μικροκάψουλα «μελετά» αέρια του οργανισμού

ΥΓΕΙΑΜικροκάψουλα «μελετά» αέρια του οργανισμούΔευτέρα, Μάρτιος 16, 2015 - 17:06

Η τεχνολογία -υπό μορφή μικροκάψουλας- έρχεται να συμβάλει στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών. Πρόσφατα οι επιστήμονες άρχισαν να ερευνούν με μεγαλύτερη προσοχή τα αέρια των εντέρων του ανθρώπινου οργανισμού. Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα αέρια στο σώμα μας κρύβουν μυστικά για την υγεία μας, μυστικά που μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών, όπως τα νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος, ακόμα και η άνοια.

Οταν τα βακτήρια των εντέρων διασπούν τις τροφές, παράγουν διαφορετικά αέρια. Ορισμένα περιλαμβάνουν

υδρόθειο, το οποίο έχει δυσάρεστη μυρωδιά που θυμίζει κλούβια αβγά, ενώ άλλα παράγουν μεθάνιο, το οποίο είναι άοσμο. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τα διάφορα αέρια με ασθένειες, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Αναλύοντας λοιπόν σε βάθος τη σύνθεσή τους, οι ειδικοί θεωρούν ότι θα είναι σε θέση να καταλάβουν καλύτερα πώς τα συγκεκριμένα βακτήρια επηρεάζουν τις γαστρεντερικές λειτουργίες.

Για τον σκοπό αυτό ο ηλεκτρολόγος μηχανικός, καθηγητής του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης στην Αυστραλία Κούρος Κάλανταρ-Ζάντεχ και η ομάδα του κατασκεύασαν μια μικρή κάψουλα υψηλής τεχνολογίας με αισθητήρες οσμής, η οποία έχει μέγεθος μόλις 10 χιλιοστά, μοιάζει με χάπι και ο ασθενής μπορεί με άνεση να την καταπιεί.

Βάση δεδομένων

Μόλις η κάψουλα βρεθεί στο έντερο, αρχίζει αμέσως να καταγράφει τις διάφορες λειτουργίες και έχει τη δυνατότητα να στέλνει τα δεδομένα που συλλέγει απευθείας σε βάση δεδομένων, με διασύνδεση μέσω κινητών συσκευών. Η κάψουλα μετρά τη συγκέντρωση επιλεγμένων αερίων χρησιμοποιώντας έναν ειδικό αισθητήρα και μεταφέρει τις πληροφορίες μέσω ενός πομπού υψηλής συχνότητας, πριν ο οργανισμός την αποβάλει διά της φυσιολογικής οδού.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει μια απαράμιλλη εικόνα των αερίων μέσα στο ανθρώπινο σώμα δίνοντας την ευκαιρία στους επιστήμονες να εξετάσουν την πιθανή σχέση τους με διάφορες ασθένειες. Οπως δήλωσε μάλιστα ο καθηγητής Κάλανταρ-Ζάντεχ, οι συγκεκριμένες κάψουλες θα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν επίσης πώς οι διάφορες τροφές επηρεάζουν το πεπτικό τους σύστημα γενικότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα